Blog

4 mýty o cyklistickém oblečení

(20. 8. 2017)  

Ahoj, doufáme, že se máš pěkně a užíváš si letních dnů, kilometrů, výletů :). Čas od času slýcháme různé stížnosti nebo teorie o cyklistickém oblečení. A někdy je taky vidíme na vlastní oči. Rozhodli jsme se proto sepsat čtyři nejčastější mýty, se kterými se setkáváme, a vyvrátit je :).

#1 Muži vypadají v cyklo dresu jako „housenky“

Hodně často od mužů slyšíme, že si na sebe přece cyklistický dres vzít nemůžou, protože je moc upnutý a vypadají v něm jako „housenky“. (Housenka je v uvozovkách zcela záměrně, jelikož to je hodně slabý odvar slova, který používají :)). Často to pak řeší tak, že si koupí dres o číslo až dvě větší. Cítí se v něm ale potom nekomfortně a je jasné proč. Zbytečně velký dres nenaplní své funkční vlastnosti, nebude tak dobře odvádět pot, bude třeba na nějakém místě dřít. Druhou variantou je, že sáhnou po klasickém triku, které během jízdy ve výsledku napáchá víc škody než užitku.

Takže cyklisto, vůbec se cyklistických dresů neboj. Naopak, svému výkonu dodáš i cyklo vzhled a nikdo se na tebe hloupě koukat nebude. Stačí zvolit správnou velikost, která Tě nebude nikde až moc obepínat, ale ani plandat, a vybrat si ten ideální design. Takový, který vystihne Tvoji cyklistickou duši a podtrhne to, jak volně a plný energie si na kole připadáš. Je možné, že právě takový dres najdeš u nás, mrkni na ně do eshopu.

Mužům cyklo dresy sluší

#2 Čím víc firemních nápisů na dresu je, tím víc to je cool

Ne.Když to vidíš na stezce, pláče nejedno designové oko. Respektujeme, ať si každý nosí, co mu vyhovuje. Ale budeme vždycky podporovat jinou vlnu :). Úplně bereme, když je takový dres památkou na závody nebo prozatímní varianta, případně náhradní za jiný, který se pere. Ale budeme dál pracovat na vymýcení tohoto trendu. Připojíš se do našeho MOOQ hnutí „trochu designu na české cyklostezky“ :)?

#3 Na kvalitě materiálu tolik nezáleží

aneb „Mám cyklo dres i kalhoty. Materiál neřeším, vždyť je to stejně jedno, potit se budu ve všem.“

Je jasné, že když Tě čeká trasa, kde si pořádně mákneš, budeš se potit tak jako tak. Ale  je rozdíl v tom, jaký materiál máš na těle. Například kvalitní funkční materiály jsou prodyšné, schopné odvádět pot. Díky nim se vyhneš případné vyrážce, zapařené nebo dokonce opruzené kůži. Kompresní materiál zase dokáže ochránit Tvoje svaly před mikrotrhlinkami, které se při zátěži tvoří. Ujedeš tak víc a usnadníš si regeneraci. Na téma materiálů jsme napsali článek tady, můžeš na něj mrknout :). 

Na kvalitě materiálů záleží

#4 Cyklo kalhoty jsou nepříjemná část oblečení

aneb „Vždycky je s nima nějaký problém. Gumičky škrtí stehna, při sezení na kole sjíždějí dolů, výstelka se hýbe a vlastně ani moc nepomáhá...“

Většina problémů s cyklo kalhotami pramení z výběru špatného střihu, nekvalitního materiálu nebo provedení. My sami jsme si nepadnoucí kalhoty zažili, proto na těch našich například na konci nohavic nenajdeš jen gumičku, ale širší manžetku, díky které se Ti nebudou zařezávat. Sjíždění kalhot vyřeší varianta s kšandami. (Jasně, musíš na WC vyrazit o něco dřív než na poslední chvíli, ale za to pohodlí při jízdě to stojí).

MOOQ cyklistické kalhoty

Rady, jak si poradit s výběrem kalhot najdeš tady. A na „kšanďáky“ mrkni sem.

Setkáváš se ještě s dalšími mýty, které třeba svým kámošům vyracíš? Nebo které trápí naopak Tebe? Dej nám klidně vědět, probereme to :)

Ať to šlape!

Ze sedla píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: