Blog

4 tipy, jak se dostat do kondice těsně před cyklo sezonou

(18. 3. 2018)  

Ahoj cyklisto, dnes začneme zostra. Ruku na srdce, máš fyzičku? Dobrou? Nemáme namysli tu závodní, ale cyklistická sezona už není ani za dveřmi, je prostě tady (jakmile sleze sníh :D). Už jsi, doufáme, podle našeho návodu připravil/a kolo (pokud jsi ho nečetl, článek najdeš tady),  naplánoval/a první delší výlet... A myslíš, že si ho užiješ? Nebo umřeš v půlce prvního kopce? :D

Pokud jsi přes zimu trochu zahálel/a a svoje tělo jsi nevystavoval/a přílišným fyzickým výzvám, je nejvyšší čas dát svalům a plicím trochu na frak. Abys po delší trase v sedle nehodil/a kolo do kouta a nelízal/a si další týdny bolavé svaly. Máme pro Tebe pár tipů, jak se do toho teď opřít.

1. Kratší vyjížďky

Fyzičku na kolo získáš...ježděním na kole. To je moudro, že? :) Nemusíš pokaždé vyrazit na celodenní výlet. Dokážeš vyšetřit dvakrát v týdnu hodinku času? Jeď se projet. Můžeš zkusit pořádně šlápnout do pedálů, nebo si vyjet nějaký kopeček, vše se počítá.

Cyklista v cyklo oblečení MOOQ

2. Kardio vpřed

Pokud nemáš možnost si vyjet na kolo, zakus zařadit v podstatě jakoukoliv aerobní aktivitu. Běž si zaběhat, zaplavat, jeď na brusle, skákej přes švihadlo...Cokoliv Tě bude bavit a budeš z toho mít radost. Cílem je posílit plíce a srdíčko. Rozdýchat se, a moct pak ujet víc kilometrů v kuse :).

Běh do schodů

3. Co bolí, to sílí

Abys nevypustil/a duši hned v prvním kopci, je důležité posílit svaly. A ideálně nejen na nohách, ale o těch to platí především. Pokud půjdeš běhat, zařaď pár výběhů do schodů, dej si nějaké výpady, dřepy. Buď můžeš do fitka, nebo to klidně zvládneš doma, venku, kdekoliv. Mysli i na střed těla, který je na kole hodně potřeba. Starý dobrý plank alias prkno udělá svoji službu :).

Cvik plank

4. Otužuj se

Jarní počasí je trochu zrádné, zvlášť teď v březnu. Vysvitne sluníčko a ty máš hned pocit, že je vedro a můžeš ven v kraťasech. Vzduch je ale ještě syrový. Pokud jsi byl/a celou zimu zalezlý/á jako medvěd, je potřeba začít tělo a imunitu zase zvykat na pohyb venku. Snaž se chodit co nejvíc pěšky, běž na procházku, pujč si třeba psa od sousedky a choď ho venčit :). 

Otužvání v sauně

K otužování Ti taky pomůže sauna, takže pokud jsi ještě nezačal/a chodit, saunová sezona ještě nekončí. Tak šup tam a po sauně pěkně do studeného bazénku nebo pod ledovou sprchu :). 

Vrháš se na to? Ani při usilovné honbě za fyzičkou nezapomeň, že to děláš pro radost :). A když ten kopec nakonec budeš muset vyšlápnout na dvakrát, nic se nestane.

Kondičce zdar

Po zmrzlém běhu píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: