Blog

Cyklistický trénink #2

(11. 10. 2017)  

Rozhodl/a ses a zapsal/a na závody a teď pracuješ na svých výkonech? Nebo prostě chceš jen pokořit ten zatracenej kopec, co leží na Tvojí nejoblíbenější tréninkové trase? Máme pro Tebe druhý díl rad, jak zlepšit výkon na kole. Opět jsme rádi, že na něm s námi spolupracovala triatlonistka Adéla Parmová z Prague Triathlon team. (Jestli si ještě nečetl/a díl první, najdeš ho tady).

Áďa doporučuje taky z kola pravidelně slézt a zaměřit se na silový trénink a výbušnější cviky. Pomohou Ti jak ve vytrvalosti, tak v rychlosti. Do čeho se tedy pustit?

Nohy jsou základ

Jízda na kole je v první řadě o nohách, to víme, a hlavně při tréninku cítíme :). Jestli chceš zvládat kopce ve stojce, bude potřeba zamakat i v posilovně. Velkou službu Ti udělají klasické dřepy, klidně je cvič se vzpěračskou tyčí, a neboj se jít až úplně dolů, do hlubokého dřepu. Druhým parťákem budou výpady. Najdi si dlouhou chodbu nebo venku rovinku, a „výpaduj“ :).

Výpady

Stejně jako síla je důležitá i výbušnost. Takže výše zmíněné kámoše dřepy a výpady cvič i s výskokem. Rychlé nohy získáš díky schodům. Najdi si kopec se schody, stadion...Nasaď režim „Rocky Balboa“ a vzhůru za vítězstvím :). No a to nejlepší: Tvým blízkým kamarádem by se měl stát pan Angličák. Je to totiž jeden z nejkomplexnějších cviků. Posílíš nohy, střed těla, ruce, a když nebudeš šidit ani výskok, tak i výbušnost.

Výběh schodů

Core a stabilita

Trup prostě drží celé tělo, neopomínej ho. Rozlišuj ale vnější břišní svaly (aka „sixpack“) a pevný střed těla (core), do kterého patří kromě vnitřních břišních svalů taky ty okolo páteře.  Jejich úkolem je držet Tvoji stabilitu a záda bez bolesti, což na kole oceníš. Cviky na core by určitě součástí Tvého tréninku být měly. Zkus třeba plank neboli prkno.

Plank

Máš i ruce

Nezasvěcenému by se možná mohlo zdát, proč potřebuješ pro lepší výkonnost na kole trénovat ruce. Kdo ale jezdí, ví své. Silné (ne vzhledem, ale tím, co zvládnou :D) ruce a ramena Ti zajistí lepší stabilizaci na řídítkách. A vyplatí se nezapomínat ani na zápěstí. Klikuj, vyzkoušet můžeš i cviky na TRX. A klidně začni i plavat, to je na posilování rukou ideální. Pak už jen stačí propadnout běhu, a je z Tebe triatlonist/ka :).

Pánský klik

Tak i takhle cvičí Áďa ve svojí přípravě na celého Iron Mana. Jaké cviky fungují Tobě? Budeme moc rádi, když nám napíšeš třeba do zpráv na Facebooku :).

Ať to šlape a skáče a posiluje!

Z tréninku píše Johana (ve spolupráci s nadšenou triatletkou a vášnivou cyklistkou Áďou)

Cvičí: MOOQ tým – Ondra, Johana, Adéla

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: