Blog

Funkční materiály

(7. 2. 2018)  

Ať si jdeš vybírat oblečení na jakýkoliv sport, od turistiky po lyžování, všude vidíš přívlastek „funkční“. Každá ta funkční věc je ale úplně jiná, když si vedle sebe položíš x triček na cvičení, každé bude na pohmat z jiného materiálu. Všechny ale budou mít na cedulce „funkční“. Co to tedy vlastně znamená a jak si vybrat to, co opravdu potřebuješ? Mrkneme se na to, čti dál :).

Funkční materiály jsou tady pro to, aby Ti při sportu nebo jakékoliv náročnější fyzické aktivitě zajistily větší pohodlí, a to hlavně tepelné a pomohly udržet pokožku v suchu. Obecně je můžeme rozdělit na dvě hlavní skupiny, syntetické a přírodní. Existují i materiály, které kombinují oba typy vláken, a tím pádem benefity obojího, ale ty se nevyskytují tak často.

Funkční legíny MOOQ Triple

Syntetické funkční materiály

Umělá vlákna se používají na výrobu funkčního oblečení nejčastěji. Nabízí větší univerzálnost a pružnost a velmi dobře odvádějí pot od pokožky. Hodí se tedy na sporty s vyšší intenzitou a teplé dny, jednoduše řečeno, když čekáš, že se zpotíš. V rámci umělých vláken se nejčastěji setkáš s polyesterem, polypropylenem nebo polyamidem (nylonem). Každé se vlastnostmi trochu liší a využívá se na různé vrstvy oblečení. Například polypropylen rychle uschne a vlákna mají nejnižší hmotnost. Nylon je zase pevnější, využívá se například na ponožky.

Cyklistické kalhoty MOOQ Contrast

Přírodní funkční materiály

Přírodní vlákna oceníš hlavně pokud máš citlivou kůži, jsi alergik nebo atopik. Možná znáš bambusová vlákna nebo aktuálně hodně populární merino vlnu. Ovčí merino vlna Tě dokáže zahřát skoro za každé situace, dokonce i když je vlhká. Hůř ale odvádí pot, takže se hodí na zimní měsíce a na aktivity s nižší intenzitou, kdy z Tebe úplně nepoteče pot :). Oproti umělým vláknům si oblečení z těch přírodních můžeš vzít na sport i párkrát po sobě, protože by nezačnou tak rychle zapáchat. 

Merino vlna

V chladnějších měsících, když nemůžeš ven jen nalehko v tričku, je ideální využít vlastností obou typů vláken, navrstvit je a budeš jako v bavlnce :).

Aby funkční materiály neztratily svoje vlastnosti, přečti si vždy na cedulce, jaké vyžadují praní. Obecně se k nim nepřidává aviváž a ani se nedávají do sušičky. Neuděláš chybu ani když je na praní obrátíš naruby. 

Máš nějaký svůj oblíbený materiál na cvičení nebo Ti to je tak nějak jedno? Dej nám vědět na Facebooku :).

Sportu a prima sportovnímu oblečení zdar.

V MOOQ funkčních kouscích píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: