Blog

Funkční vs bavlna. (Ne)rovný souboj?

(11. 2. 2018)  

V minulém článku jsme se věnovali vlastnostem funkčního oblečení a porovnávali umělá a přírodní vlákna (jestli si ho ještě nečetl/a, můžeš tady). Když se kolem sebe ale rozhlídneš ve fitku, na cyklostezce nebo v lese, všimneš si, že lidi se nehýbou jen ve funkčním oblečení. A možná ani ty ne. Jedním z největších konkurentů funkčních materiálů je bavlna. Alespoň co se do oblíbenosti u Čechů týče. 

Je příjemná na tělo, cenově dostupná, tak proč ne, říkáš si? To určitě nezpochybňujeme, ale mrkneme se na ni trochu víc zblízka :). 

Bavlněné oblečení na kole

Kdy rozhodně oceníš funkční.

Bavlněné oblečení je teplé a příjemné, tak proč se ho vzdávat? Všechno je většinou fajn, ale jen do té doby, než se zpotíš. Zatímco funkční materiály dokážou odvádět pot od pokožky pryč, bavlna ho v daleko větší míře absorbuje do sebe (pro porovnání: udává se, že funkční vlákno pohltí kolem 0,5 % vlhkosti, zatímco bavlna kolem 20 %, navíc funkční vlákna schnou mnohem rychleji než bavlněná). Oblečeš – li si něco bavlněného, za nějakou chvíli máš tak na těle mokrý kus látky, který začne brzy studit.

Cyklistické oblečení MOOQ

Takový typický příklad je turista na horách nebo občasný cyklista, kterému nepřijde nutné kupovat na vyjížďky dres. Vyrazí si v pohodlném bavlněném triku, mikinu kolem pasu a dobrý, svítí sluníčko, že jo :). Jenže po nějaké době je potřeba se zastavit na pivko, během toho se trochu zatáhne, na kopci foukne větřík a cyklo/turista se rozklepe jak osika. A nezachrání to ani ta mikina, že? No, upřímně, známe to všichni :). Tak proč si nepomoct těmi vymakanými funkčními materiály, když už je máme?

Bavlna je fajn.

Abychom byli objektivní, tak jsou i chvíle, kdy bavlněné oblečení oceníš a bude Ti v něm příjemně. Obecně to budou sporty nebo aktivity, u kterých se zas tak nezpotíš. Hojně se bavlna využívá na šití oblečení na jógu, pilates a podobná klidnější cvičení. Někdo je v pohodě třeba s bavlněnými legínami i na dynamičtější cvičení ve fitku. Po hodině je ze sebe sundá, takže studit nebudou a na nohy je to prostě příjemnější, i když vršek třeba mají funkční.

Joga

Ať už se hýbeš jakkoliv, hlavní je, aby ses při tom cítil/a dobře. Je jedno, jestli na sobě budeš mít funkční kraťasy a bavlněné triko, nebo budeš mít funkční outfit včetně ponožek, rukavic a čepice. My ze zkušenosti doporučujeme funkční (i z toho hlediska, že rychle schne po vyprání, což oceníš, pokud sportuješ často a nemáš doma dvacet trik a kalhot) ale každý jsme jiný :).

Tak ať se Ti jezdí, skáče, běhá a dřepuje dobře a cítíš se u toho prima! 

Ze sedla píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: