Blog

Hlinecko aneb tip na cyklovýlet #4

(15. 7. 2018)  
Shrnutí cyklovýletu Cyklovýlet na Veselý Kopec

Trať 

Start: Hlinsko, hl. nádraží -2. Hlinsko, Kouty – 3. Vítanov – 4. Stan – 5. Všeradov – 6. Dřevíkov – 7. Veselý Kopec – 8. Svobodné Hamry – 9. Trhová Kamenice – 10. Vranov – 11. Ctětín – 12. Strkov – 13. Čekov – 14. Majlant – 15. Miřetice – 16. Dachov – 17. Pietní území Ležáky – 18. Nouzov – 19. Včelákov – 20. Bystřice – 21. Srní – Cíl: Hlinsko, hl. nádraží.

Láká Tě pohodový výlet, kdy nebudeš muset bojovat s příišným množstvím kopců a ještě poznáš krásné okolí a trochu české lidové historie? Pak je tahle cyklotrasa přesně pro Tebe, tak šlápni do pedálů a vyraž :).

Cyklostrasa okolo Hlinecka

Hned v Hlinsku navštiv skanzen lidového umění, který se jmenuje Betlém. Pak se vrať na ulici Karla Lidického, ze které se napojíš na cyklostezku č. 1. Ta Tě povede přes Vítanov, Stan, Všehrdov a Dřevíkov až na Veselý Kopec. Tady určitě stojí za to se zastavit ve skanzenu a nahlédnout pod pokličku historické lidové architektuře. Po prohlídce se vrať zpátky do Dřevíkova a vydej se směrem na Svobodné Hamry. V nich si můžeš prohlédnout jeden z nejstarších dochovaných hamrů v ČR nebo hostinec z roku 1784. Po vyjetí z Hamrů přejedeš Chrudimku a vyšlápneš si malý kopec, na jehož vršku odbočíš na křižovatce vlevo na cyklostezku č. 1 do Trhové Kamenice. V ní se můžeš občerstvit a posilnit v jedné z oblíbených hospůdek a prohlédnout si náměstí.  Mírné stoupání Tě dovede ke kostelu, u kterého odboč vlevo na cyklostezku č. 4113. Po ní dojedeš až do Vranova. Za obcí odboč na křižovatce vpravo, na cyklostezku č. 4119 na Ctětín. Po ní pokračuj přes Strkov, Čekov, Majlant až do Miřetic, kde na křižovatce odboč vpravo na cyklostezku č. 4114, která Tě dovede přes Dachov až do bývalé obce Ležáky. Pietí místo připománá vypálení obce nacisty. Tady najeď na cyklostezku č. 4115 a přes Nouzov se vrať do Hlinska. Na obcí odboč na křižovatce vlevo na cykostezku č. 4120, která Tě dovede přes Bystřici, Včelákov a  Srní zpět na hlinecké hlavní nádraží.

Co je cestou zajímavého:

Hlinsko: město, kde výlet odstartuješ, bylo založené ve 14. století. Za návštěvu stojí Betlém, skanzen dobových roubených domků městských řemeslníků, které byly postaveny v 18. století.

Skanzen na Veselém Kopci: roubené i kamenné domky ukazují praktičnost lidového bydlení na Vysočinně. Často se tam pořádají posvícení, jarmarky a různé dobové ukázky, třeba budeš mít štěstí.

Pietní místo Ležáky: Osada za 2. světové války sloužila jako úkryt pro parašutisty vyslané z Londýna. 24. 6. 1942 byly Ležáky obklíčeny oddílem SS, vypáleny a úplně srovnány se zemí. Kromě dvou malých holčiček nikdo nepřežil. Tragédii na místě připomíná museum se stálou expozicí.

Moc si užij výlet a ať to šlape!

Ze sedla píše Johana