Blog

Jak je to s vitamíny a doplňky stravy 2

(22. 7. 2019)  

Když jíš zdravě, doplňky stravy mohou být dobrou nadstavbou. Pokud jíš jako „čuník“, nic Tě nezachrání. 

Co ale znamená jíst zdravě?  

Tvoje strava by měla být pestrá, co nejvíce barevná a měla by obsahovat všechny důležité živiny. Pokud sníš každý den zhruba 400 gramů zeleniny, 200 gramů ovoce a dáváš přednost libovějšímu masu, rybám, ořechům, celozrnným produktům, kvalitním mléčným výrobkům a zdravým tukům, tak se tvoje strava blíží k té středomořské, a máš skvěle nakročeno k perfektnímu zdraví! 

paella s krevetami

Když jíš ale hodně fast foodu, sladkostí, přesmažených a tučných jídel a všemožných šmakulád, žádný doplněk stravy Tě nespasí. 

Jakých látek přijímáme v dnešní stravě málo? Pozor na vitamin D, hořčík nebo vápník

  • Obecně můžeme v populaci pozorovat zvyšující se nedostatek vitaminu D, který je důležitý pro perfektní imunitu, zdraví kostí, pro duševní zdraví nebo optimální stav srdeční soustavy. 

  • Hořčíku obecně také přijímáme velmi málo a přitom je důležitý pro nervosvalovou činnost nebo kardiovaskulární zdraví. Nedostatek hořčíku tak může být i důvod častých křečí. 

  • Také se můžeme setkat s nedostatečným příjmem železa, zejména u žen, vápníku, vitaminu B12 nebo s nedostatečným příjmem bílkovin.

  • Pokud praktikujeme nějaký výživový směr, jako třeba veganství, riziko nedostatku základních živin se zvyšuje.

Jak jíst, abych měl/a ve stravě, co nejvíce živin? Jakou roli pak hrají doplňky stravy? 

ovoce a doplňky stravy na stole

  • Prvně se s nadhledem mrkni na svou stravu a zeptej se sám sebe: „Jak bych mohl svou stravu zlepšit?“ Můžeš jíst více ovoce, zeleniny nebo luštěnin. Naopak snížit můžeš příjem cukrovinek, fast foodu, smažených, tučných, slaných, sladkých jídel a pít méně slazených nápojů. Celkem jednoduchý, že?

  • Jsi vegan, jedeš paleo, low-carb nebo snad žiješ ze vzduchu? Poznej svůj stravovací režim se vším všudy. Například vegani by měli dbát na dostatečný příjem vitaminu B12, vitaminu D, železa, zinku, a omega 3 mastných kyselin. 

  • Pokud jsi nemocný/á nebo v rekonvalescenci, potřebuješ větší množství všech vitaminů a minerálních látek, což můžeme řešit klidně kvalitním multivitaminovým a multiminerálním doplňkem stravy. 

  • Holky, slečny a paní, když čekáte mimčo, dejte si pozor, abyste přijímaly dostatek jódu, kyseliny listové, železa a vitaminu D.

  • Trápí Tě křeče? Pak, hlavně pokud se více potíš a aktivně sportuješ, můžeš o něco více solit, suplementovat hořčík a také vápník, protože tyto minerály se podílejí na svalové kontrakci. 

  • Máš ve stravě málo bílkovin? Typicky vytrvalostní sportovci jako Ty by měli přijímat 1,2-1,4 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. Pokud tolik nesníš, můžeš to řešit proteinovým nápojem, ideálně po tréninku.

  • Pro obecnou podporu zdraví během celého roku nebo v období zvýšené tělesné a psychické zátěže můžeš v pohodě používat kvalitní multivitamín.

Co si z toho vzít?

Sportovče, pamatuj na to, že dům se staví od základů a doplňky stravy jsou pomyslnou střechou baráku zvaným zdravý životní styl. Dbej na co nejkvalitnější a nejpestřejší stravu, kterou můžeš vylepšit vhodným použitím doplňků stravy, ale neměl by sis na doplňcích stravy svůj životní styl postavit. 

Po tréninku s proteinem v ruce a vitaminem D v sobě píše Ondra Klein. 

Sledujte nás na našem Instagramu a Facebooku.

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: