Blog

Jak prát cyklo oblečení

(22. 10. 2017)  

Určitě to znáš, pořídíš si na sebe něco pěkného a chceš, aby to co nejdéle pěkné i vydrželo. Někdy si ale svoje oblíbené tričko úspěšně srazíš, nebo se Ti povede jednoduše něco, z čeho fakt radost nemáš. Sportovní, respektive cyklistické, oblečení si kupuješ s tím, že Ti nějakou tu sezónu vydrží a by byla škoda zkrátit jeho životnost právě špatným praním. Proto pro Tebe máme pár rad, jak se o něj starat.

Než se do nich pustíme, musíme Ti ale ukázat, jak NE. A to jako fakt prosíme. Zdrojem toho, co za chvilku přečteš, je diskuze na jednom z cyklistických fór :D. ,,Ked pridem domov tak ako cistotny clovek sa idem osprchovat. Oblecenie sa nachadza pode mnou a usilovne po nom slapem.” Takže jestli Ti to třeba doma v dětství zapomněli říct, po oblečení se nešlape :D. Díky.

Praní cyklistického oblečení

Jak často prát?

Při malém průzkumu jsme přišli na to, že jsou v podstatě dva tábory cyklistů. Jedni perou hned poté,  co přijedou, druzí zase klidně po dvou týdnech každodenního ježdění. No všeho s mírou.

Pokud jsi jel/a jenom na hoďku na rychlou projížďku a nebylo 35 stupňů ve stínu, pravděpodobně ve stejném dresu zvládneš i druhý trénink. Když ale razíš na pátý tříhodinový intenzivní trénink v řadě v pořád stejném dresu, asi Ti cyklisti, které potkáš,  nepoděkují. Ale zase ten dres z tréninku odejde sám :D. 

Cyklistickéý dres MOOQ

Vhodné je mít dvě sady cyklo oblečení, aby ses mohl/a jeden den klidně úplně zabahnit a druhý vyjet v čistém a voňavém oblečení :).

Jak prát

Doporučujeme prát cyklistické oblečení v ochranném pytlíčku, aby Ti pračka dres nezatrhala a nepoškodila. Inspirovat se můžeš naším MOOQ pytlíčkem šitým s láskou od babičky :). Cyklistické oblečení per na 30 stupňů. Většinou je na pračce přímo označený i speciální program. Osvědčilo se nám pak dres jen pověsit na ramínko a nechat proschnout. Nežehlit.

Pytlíček na praní cyklo oblečení

Určitě neper oblečení společně s tretrami. Ty by ho mohly dost poškodit a ani pytlíček by to nezachránil. Někomu to je jasné, ale jsou prostě lidi, kteří to tam prásknou najednou, a pak se hrozně diví. 

Vyhni se bělidlům a aviváži. Při jejich používání se mění povrchové napětí vlákna, a tak i jeho vlastnosti. Už potom neodvádí vlhkost od těla tak, jak by mělo. Pokud aviváž nebo bělící prací prostředek použiješ, bude to chtít dalších pět vyprání, než se látky z oblečení odstraní a obnoví se vlastnosti materiálu.

Závěrečnou, ale dost důležitou radou je: vždy si zkontroluj kapsy a vyndej papírové kapesníky. Ti, co perou, vědí :).

Jaké prací triky fungují na cyklo oblečení Tobě? Poděl se s námi na Facebooku, budeme rádi :).

Ať to rychle pere i šlape! 

Z pracího dne zdraví Johana