Blog

Jak se pustit do přípravy na závody

(14. 1. 2018)  

Nalákali jsme Tě všemi těmi tipy na závody, a Ty ses rozhodl/a se poprvé postavit na startovní čáru? Paráda :). Nebo máš možná už pár závodů za sebou, ale absolvoval/a si je tak nějak „od stolu“ a teď se chceš trochu lépe připravit?

Následující článek dej přečíst všem, kdo se chtějí vrhnout do přípravy na závod, ale vlastně neví, co všechno by to mělo zahrnovat. Pokusíme se ho udělat natolik obecný, aby sis z toho něco odnesl/a, ať už se chystáš na závody cyklistické, běžecké nebo překážkové. Tak jdem na to :).

Dostatek času

Pokud se před Tebou otevírá jedna z prvních příprav na závody, nech si na ni dostatek času. Sportuješ, protože Tě to baví, byla by škoda si z toho udělat stresující záležitost :). Zhodnoť tedy svoji aktuální úroveň a úroveň závodu. Máš na to už prakticky natrénováno a půjde Ti jen o zlepšení osobáku nebo je to pro Tebe výzva, ze které máš tak trochu strach? Podle toho si nastav časový rámec, který potřebuješ přípravě věnovat. 

Způsob přípravy

Víš jaký závod Tě čeká a co na něj nejvíc potřebuješ natrénovat. Jsou Tvojí slabinou kopce? Potřebuješ naběhat nebo najezdit větší objemy kilometrů, musíš posílit určitou svalovou partii? Nebo je všechno tak, jak má být, ale chceš si zlepšit čas, a tak musíš trénovat rychlost? Tohle si předem zanalyzuj, ať víš, jak si tréninky přizpůsobit. Pravděpodobně dojdeš k závěru, že toho potřebuješ zlepšit víc najednou :). To je úplně normální, urči si týdny, kdy se budeš soustředit například na objemy, a pak navaž týdny, kdy budeš pilovat rychlost (jo, rovinky bolí :D).

Příprava na závody

Regenerace

Pokud se začínáš věnovat svému sportu víc a čekají Tě náročnější tréninky, než kdy jindy, bude tělo potřebovat i kvalitnější regeneraci a čas na odpočinek. Základem je dostatek spánku. Doopravdy důležitý je strečink, a to nejen po každém tréninku, ale je fajn si na něj vyhradit aspoň jednou týdně delší časový úsek. Můžeš zařadit saunu, masáže...Možná přijdeš i na to, že potřebuješ nějaké kompenzační cvičení, pozoruj tedy svoje tělo a poslouchej, o co si říká. I když máš naplánovaný trénink, ale cítíš se fakt unavený/á, klidně si dopřej radši odpočinek. Pořád to děláš pro sebe a pro zábavu, ne? :) 

Regenerace v sauně

Jídlo

Jídlo je důležitou složkou, je to palivo, na které pojedeš. Spoustu věcí Ti vyplyne tak samo. Pokud Tě čekají odpoledne sprinty do kopce, asi si před tím nedáš svíčkovou se šesti a pivo. Nebo možná poprvé jo, ale pak zjistíš, že Ti za to to těžké břicho nestojí :D. V zásadě se snaž jíst vyváženě, ať máš dostatek nejen energie, ale i základních makroživin, jako jsou sacharidy, tuky, bílkoviny. Pokud Tě čeká delší závod, přemýšlej už dopředu, jak to během něj vyřešíš s doplňováním energie. Potraviny nebo doplňky, které během něj budeš jíst si vyzkoušej už předem. Nechceš experimentovat, a pak hledat cestou do cíle keříky :). 

Zdravá sträva při sportu

To jsou ty hlavní body, které by sis měl/a v rámci přípravy promyslet a rozpracovat si je. Někdo plánuje víc, někdo míň, každý jsme jiný. Hlavně, a ť z toho máš radost a vede to k tomu, že Tě bude ten Tvůj sport těšit ještě víc :). 

Po tréninku píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: