Blog

Jak se začít hýbat po pauze

(14. 10. 2018)  

Někdy se to tak přihodí, že i když pohyb milujeme, prožijeme pár týdnů bez něj. Kvůli zranění, velkým vedrům v létě, během kterých nám bylo tak akorát zle, kvůli nějaké životní situaci, která nám už na sport nenechává energii nebo jednoduše proto, že jsme si potřebovali od pohybu odpočinout, abychom z něj zase měli obrovskou radost. Po takové pauze zase přijde den, kdy to už nevydržíme a musíme se pohnout. Vrhneme se do tréninku stejné obtížnosti jako před pár týdny nebo dokonce měsíci a zjišťujeme, že to najednou nějak nejde. 

Cyklisti v horách

Vy, co jste už někdy rozjezd po delší tréninkové pauze absolvovali, se usmíváte a víte, že takhle to nefunguje. Že je třeba se vrátit zpátky a začít vše budovat znovu. Každý z nás ale určitě někdy zažil ten šok, že po svém těle chtěl stejné výsledky jako před pauzou a pak se nestačil divit. Jak tedy na to, abychom se zase dostali zpátky do tréninku a netrpěli jako psi? Žádný strach, máme pro Tebe pár tipů :).

Navíc, nemusíš se bát, že jsi ztratil/a úplně všechno, na čem si pracoval/a. Tělo se k tomu vrátí mnohem rychleji, než kolik času to trvalo napoprvé.

Začni tím, co Tě baví

Pokud se normálně věnuješ víc pohybovým aktivitám, začni tou, která Tě nejvíc baví, na kterou se nejvíc těšíš a určitě trénink zvládneš s radostí. Protože pozitivní mysl je půl úspěchu :). Pokud třeba jen běháš, plaveš, jezdíš na kole nebo hraješ volejbal, vyber si takovou podobu tréninku, která Ti dělá největší radost. Oblíbená trasa, angličáky na začátku tréninku, jednoduše cokoliv, co Ti vyplaví endorfiny.

Cylistky v designových dresech MOOQ

Nespěchej

Víme, že hrozně chceš, chceš si dokázat, že fyzičku pořád máš a chceš to urvat. A možná máš i té energie dostatek. Ale nejdi hned napoprvé na 150 %. Začni zlehka, pozoruj své tělo (zvlášť bedlivě, jestli zase začínáš po nějakém zranění nebo pauze ze zdravotních důvodů) a vnímej,  co Ti dává za signály. Těch 100 %, kdy se vážně vyblbneš, dáš si do těla a ukážeš světu, co v Tobě je, si schovej až za pár tréninků. Ty dny potom tolik neprotrpíš :D. A taky tolik neriskuješ zranění.

Cyklista v cykodresu MOOQ TMC

Udělej si plán

I když tréninky běžně neplánuješ, v tuhle chvíli se to vyplatí. Zvlášť když Tě čeká nějaká meta, kterou chceš splnit, ať už to je závod nebo třeba náročnější cyklovýlet s kamarády. Aspoň pár prvních tréninků si rozvrhni, ať víš, na co tělo připravit.

Není to jen o pohybu

Tělo zase dostane energetický šok, najednou po něm budeš chtít mnohem víc. Nezapomeň dostatečně spát a vyváženě jíst, ať má tělo dobré palivo, na kterém se může vrátit do formy (mekáč a cola to asi nebudou :D.).

Držíme palce, jestli právě po nějaké pauze začínáš, a hlavně si to užívej! Pojedeš si zas na endorfinech a svět bude růžovej :D.

Ať ti sport dělá radost!

Po tréninku píše Johana

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: