Blog

Jak v pohodě zvládnout letní vyjížďky

(25. 6. 2017)  

Léto máme tu, zatím se dost snaží a ukazuje nám svoji slunečnou tvář. A tím pádem taky dost hezkou tvář. Protože jsme ale vážně nadšenci, ani 30 stupňů na teploměru nás neodradí šlápnout do pedálů. Pokud ani Tebe ne (jsme si jistí, že ne, vždyť jsme jedna rodina MOOQ stylových cyklistů), máme pro Tebe pár tipů, jak udělat ty hot vyjížďky snesitelnější a nevystavovat zbytečně svůj organismus přehřátí.

Pití je základ

Bez camel bagu nebo láhve určitě v těchto dnech ani nevyjíždíš. Jestli nemáš batoh, vyzkoušej si, jaká největší se ti vejde do držáku, aby nevypadávala, a určitě ber ji. Pokud během roku jezdíš jen na vodě a jsi tak v pohodě, do teplých dní zvaž ionťák, hlavně pokud před sebou máš delší trasu. A pivo se nepočítá :). To si dej potom za odměnu.

Jak v pohodě v létě na kole

 Jezdi, protože Tě to baví

Minimálně než si na vyšší teploty zvykneš, neočekávej od sebe trhání rekordů, ani na čase, ani na vzdálenosti. Vyjeď si, protože chceš, užívej si přírody a vytáhni třeba kámoše, kteří zas tolik nejezdí. Můžete si udělat zastávku na vykoupání se. Ocení to jak tvůj organismus, tak i hlava. A jakmile se o pár stupňů ochladí, pojedeš jako Armstrong.

Jak v pohodě v létě na kole

Vhodné oblečení

V létě z tebe prostě „poleje“, zvlášť když vyjedeš nějaký kopec. Proto je fakt důležité, abys měl/a oblečení z prodyšného materiálu, který dobře odvádí pot. Funkční by rozhodně mělo  být i spodní prádlo. Správnému oblečení na letní cyklo výlety jsme se věnovali v článku tady.

Hlavně mazat

Teď nemáme namysli řetěz, ale ani mazání vnitřní. V teplých dnech se tělo víc potí a kůže je v některých místech ještě víc náchylnější na odřeniny nebo zapaření. Než je pak složitě léčit, mysli na to preventivně, a pokud tím trpíš, použij vazelínu nebo mastičku na odřeniny. Zažívá to každý, není za co se stydět :).

Plánuj

Než vyjedeš, věnuj chvilku plánování trasy, která Tě čeká. Projdi si, kde budeš moct doplnit vodu, kde se případně budeš moct nasvačit nebo ochladit. V opravdu velkých horkách se vyhni náročným kopcovitým trasám. Snaž se zařadit úseky, kdy Tě cesta povede lesem a případně dalšími místy, kleré Tě ochrání před přímým sluncem. Během trasy si můžeš ve stínu trochu zvolnit, na sluníčku naopak můžeš šlápnout do pedálů, ať jsi z něj brzy pryč. 

Užívej si letní kilometry a skoč se pak třeba za odměnu vykoupat :).

Jak v pohodě v létě na kole

Ze sedla píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: