Blog

Kroužíš nebo se ztrácíš?

(8. 11. 2017)  

Dalo by se říct, že se běžci, cyklisti a běžkaři dělí na dvě hlavní skupiny. Pracovně je pojmenujeme „sportovec krouživý“ a „bludišťák“.  U psaní článku nemám žádné omamné látky, jen popisuju, jak vlastně tyhle dvě party sportovců skládají tréninky :D.

Myslíme, že je fajn tyhle dvě skupinky seznámit, protože si mají vzájemně co předat, a mohou se od sebe lecos naučit. Čti dál :). 

Kolem dokola

Sportovce krouživého potkáte téměř vždy na těch stejných místech. Pro tréninky má vybraných pár tras, které jsou precizně změřené. Zná na nich každou zatáčku, každý kořen, a přesně ví, že na 8. kilometru je po dešti bahnitá prohlubeň. Dokonalá znalost trasy mu umožňuje porovnávat výsledky z tréninků, soustředit se na zrychlování a posun vpřed.

Tréninkové trasy

Nemůže se mu stát, že se ztratí, a tím pádem mu naběhnou na desítce minuty navíc. To by nesl hodně špatně. V tréninkových tabulkách by to znamenalo odchylku, a co pak s ní :).

Sportovec krouživý díky svému stylu tréninku přesně dokáže naplánovat rozložení svých sil na danou trasu, ví, kdy zrychlit do sprintu, ví jak se cítí po 40 kilometrech. Tohle je přesně to, co na závodech potřebuje. A že to umí prodat!:)

Bludišťák

Sportovec bloudivý (takzvaný bludišťák) se vyznačuje tím, že nesnáší jezdit či běhat stále ty stejné trasy. Pocit, že minul tuhle lípu, a ví, že je přesně v půlce, v něm vyvolává pocit náhlé nudy, vyčerpání a ztráty motivace. Pokud ho budeš nutit pořád do stejné trasy, pravděpodobně ho pod tou lípu brzy najdeš spát.

Bludišťák je dobrodruh a rád poznává nová místa. Vůbec mu nevadí, že si velmi často místo plánovaných 10 kilometrů zaběhne třináct, nebo že ten samý kopec vyjíždí už podruhé, protože se točí v kruhu. Je zvyklý, že v lese potkává lidi s úsměvem na rtech a slovy „vy už tady chvilku bloudíte, co?“ :D. Aspoň si při tréninku popovídá.

Tréninkové trasy

Díky novým trasám a místům ale bere tréninky zároveň jako poznávací výlety, a tak se pořád baví. Když už nějakou trasu moc zná a stává se stereotypní, vydá se jinam. Nutno říct, že se ale takhle moc výsledky porovnávat nedají.

Seznámit tyhle dvě skupiny by bylo fajn proto, že by si mohli poradit a tréninky si nakombinovat. Klidně společně můžou vyrážet na poznávání nových tras (třeba se ve dvou nebo více ani neztratí :)), a před závodem se mohou soustředit na tu jednu známou, kde budou pilovat zrychlení, techniku a lehce porovnávat zlepšování. Zlatá střední cesta :).

Tréninkové trasy

Do které skupinky patříš Ty? Máš trasu a statistiky nebo historky o bloudění v lese? :)

Ať trénuješ jakkoliv, přejeme Ti super výsledky a dobrý pocit!

Po bloudění v lese píše Johana