Blog

Mysli na zdraví, cyklisto

(2. 8. 2017)  

Ke každému sportu patří občas nějaký šrám, bolístka a hláška „Sportem k trvalé invaliditě“. A stejně to je i u cyklistiky, na tom se shodneme. Nechceme tady dneska rozebírat hrozné pády a nehody, které se na kole mohou stát. Spíš se chceme zaměřit na různé drobnosti, které nenesou trvalé následky, ale můžou nám pár dní znepříjemnit. A často zbytečně, protože jim jde lehce předejít a nebo je naopak snadno zpacifikovat.

Vrátím se ještě k těm velkým pádům a úrazům, měj respekt k terénu, ale neboj se dopředu. (Z vlastní zkušenosti, kdykoliv se na kole z jakéhokoliv důvodu bojím, že sletím, většinou se do pár minut válím na zemi :D). Takže tak, ale nos helmu. Everytime, díky :).

Cyklista v helmě

No a jaké příhody nás na kole dokážou nejčastěji potrápit?

Odřeniny

Někdy nás ten náš oř prostě shodí ze sedla (a někoho častěji, pokud se zrovna učí s nášlapama. Ale neboj, to se fakt naučíš!:)). Odnese to odřené koleno, dlaně, něco...Hned po návratu nastup s dezinfekci a lij to tam :). Určitě si ji nezapomeň zabalit na nějaký vícedenní cyklo výlet. Stejně se můžou hodit i náplasti, ideálně takové, které vydrží, když se trochu zpotíš. A pokud si něco ještě hloupě narazíš nebo zvrtneš, není od věci ani obinadlo. To je asi takový základ.

Odřeniny

Opruzeniny

Dlouhá cesta, potíš se, je teplo... A pokud k tomu máš třeba ještě špatně padnoucí oblečení, nebo kalhoty ze špatného materiálu, opruzeniny jsou na světě. Můžeš jim hodně dobře předcházet. Oblékej dresy, které odvádí pot, vybírej si kalhoty, které Ti nejsou malé ani velké a mají antibakteriální výstelku. Holky, určitě se vzdejte krajkovaného prádla. Dobré je také namáhaná místa před výjezdem namazat například vazelínou nebo speciálním krémem proti opruzeninám.

Nastydlá záda

Tady je to úplně nejjednodušší. Prevence na prvním místě. Jezdi v cyklistickém, vybírej si správně střižené dresy, které mají zadní díl delší. Pokud jsi na záda hodně citlivý/a, zvol kalhoty se šlemi, záda chrání daleko líp než jen ty nízké. Tomuhle tématu už jsme se dost věnovali. Tipy, jak na výběr cyklo dresu najdeš tady a na cyklistické kalhoty tady. Na dresy i kalhoty zároveň můžeš mrknout k nám do eshopu.

Správný cyklo dres to jistí.

Namožené svaly

Klidně se po cestě hecni, ale uč se zároveň odhadovat své síly, ať nekončíš cyklo tripy s natrženými svaly, ale jen s namoženými :). To není nic nenormálního a jsou lidi (a my v MOOQ se k nim hrdě hlásíme), kteří mají tu bolest rádi :)! Prvním krokem je kvalitní protažení, jakmile sesedneš z kola. Věnuj se svým svalům a tělu, druhý den Ti poděkují. A úplně nejideálnější je, když si večer zajdeš do sauny. Kombinace tepla a následného zchlazení svaly parádně uvolní a zregeneruje. Funguje nám i dobrý spánek a dostatek bílkovin.

Doufáme, že se ti úrazy, ať ty menší nebo větší, na kole vyhýbají. Dej nám vědět, co s sebou vozíš v ,,lékárničce“, a jestli patříš do party jsemrádkdyžměbolísvaly:).

Ať to šlape!

Ze sedla píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: