Blog

7 jednoduchých pravidel, která pomohou spolehlivě zvládnout novoroční předsevzetí

(1. 1. 2021)  

Otočit svůj život o 180° a najednou se ze dne na den proměnit v Terminátora, který stíhá vše včetně každodenních tréninků, i když sport znal doposud jenom z gauče, jí zdravě, protože je to tak správně, i když mu to ve skutečnosti nechutná, je cesta k neúspěchu. 

Nějakou dobu nám trvalo dostat se do životního bodu, odkud chceme pryč, takže musíme respektovat celkový proces změny a čas, který si vyžaduje. 

1. Vytvořte si jízdní mapu svých předsevzetí a stanovte si dílčí cíle

Předsevzetí máme stanovené, ale jak ho úspěšně splnit? Žádný učený z nebe nespadl, a tak je zapotřebí zjistit, co budeme muset ke splnění svého předsevzetí udělat, a přemýšlet, jaké překážky nás mohou na naší cestě potkat. 

  • Jak se svým předsevzetím začneme? 
  • Co musíme udělat, abychom předsevzetí dosáhli, jaké konkrétní nástroje použít a jaké a kroky je nutné podniknout?
  • Co bychom měli mít splněno za 3 měsíce, za 6 měsíců nebo za 9 měsíců?
  • Jaké překážky nás mohou potkat a jak je zvládnout?

Když si na tyto otázky odpovíme, bude pro nás mnohem jednodušší svůj cíl zvládnout, protože najednou máme o našich předsevzetích naprosto reálnou představu. 

Běhání v zimě

Stanovte si dílčí cíle

V naší situaci můžeme brát třeba jednotlivé stravovací postupy nebo tréninkové jednotky jako nástroje k dosažení konečného cíle. Vědomí toho, kde bychom měli ideálně třeba za půl roku se svým předsevzetím být, nám pomůže na něm soustavně pracovat a proměnit každodenní práci v jeden velký úspěch.

  • Udělejme si tabulku, kde své předsevzetí rozpitváme po měsících a zjistíme, kde bychom se každý měsíc měli nacházet, aby se nám předsevzetí podařilo splnit.
  • Na začátku každého měsíce pak provedeme sebereflexi a zápis dílčích výsledků. 

2. Začněte malými krůčky 

Nejčastějším důvodem selhání novoročních předsevzetí je skutečnost, že jsme si toho na sebe nabrali moc, takže zvolníme a začneme s malými krůčky, které se v průběhu času ukážou jako obří skoky. 

  • Chceme „jíst zdravěji“? Začneme tím, že část nezdravého jídla vyměníme za to, které je považováno za zdravé (zelenina, ovoce, celozrnné obiloviny, luštěniny,…)
  • Chceme zhubnout 15 kilogramů? Začneme tím, že budeme jíst oběd a večeři z menších talířů.
  • Chceme zaběhnout půlmaraton? Začneme tím, že si třikrát do týdne půjdeme v klidu na hodinku zaběhat.

3. Změna je proces, respektujte to

Vypěstovat si nezdravý životní styl v čele s jistou formou pohodlnosti, možná i lehké „závislosti“ na sladkých dobrotách a s gaučingem jako nejoblíbenějším sportem, nám pravděpodobně zabralo několik (možná i desítek) let. 

Svačina v zimě

Nemůžeme pak čekat, že za několik dní nebo týdnů budeme mít stravu srovnanou do latě jako nejpreciznější nutriční specialisté, nebo trénovat 6x týdně se zápalem a energií profesionálních sportovců. 

Změnit své chování a návyky zabere spoustu času a pravděpodobně na tom budeme muset makat do konce života. Ale zdravější a silnější tělo i mysl, atraktivnější vzhled nebo větší spokojenost se svým životem za to rozhodně stojí.

4. Řekněte si o podporu a staňte se členem skupiny lidí s podobnými cíli

Mít kolem sebe podporu, když se zrovna nedaří? K nezaplacení. Řekněme o svém předsevzetí rodině, blízkým přátelům, kolegům v práci a požádejme je o pomoc. 

Jak se to může projevit? 

  • Doma se mohou začít vařit zdravější jídla, rodina nám může pomoci a vycházet vstříc třeba tak, že dostaneme „volno na trénink.“ 
  • Kolegové v práci nám místo nabízení sladkých dobrot a dalších kalorických bomb začnou nabízet spíše zdravější dobroty.

Můžeme dojít klidně až do bodu, kdy naše změna bude tak inspirativní, že někdo z našeho okolí bude chtít, abychom mu pomohli se také změnit. 

Ve dvou se to lépe táhne

 Cvičení v zimě

Zkusme najít někoho, kdo má stejné předsevzetí jako my. Budeme se tak vzájemně podporovat, posouvat a povzbudíme jeden druhého, když se zrovna nebude dařit.

Připojte se ke komunitě, klidně i online

Nikdy nebylo jednodušší najít lidi s podobnými zájmy, nebo cíli, jako máme zrovna my. Na Facebooku existují tisíce skupin, a je velmi pravděpodobné, že někdo již před námi řešil stejné problémy jako my. 

Najděme si nějakou tématickou skupinu, sledujme inspirativní lidi a profily na Instagramu, které přinášejí kvalitní a relevantní obsah pro nás. Pomůže nám to získat spoustu informací i motivace a podpory. 

5. Osvěžte si motivaci a měřte svůj progress

V lednu jsou všichni plní motivace a odhodlání z nich doslova září. Jenže s nástupem února už se situace začíná poněkud komplikovat a většina lidí začíná „odpadat.“ Realita brzkého vstávání na trénink, nebo večerní příprava jídel do krabiček se může zdát občas těžká a vůle k dodržování našich předsevzetí začne klesat. 

Právě v takových chvílích si musíme připomenout, proč jsme se na zvolenou cestu dali, co je naším hnacím motorem? Pomohou i inspirativní profily na Instagramu, parťák i ohlédnutí se zpět. Jakou cestu jsme zatím ušli? Vždyť za měsíc jsme dokázali úžasné věci! Jaké to bude za rok? Přece skvělé! 

Nezapomeňme si zapisovat své dílčí cíle, dělat porovnávací fotografie či jiným způsobem měřit parametry našeho pokroku. A samozřejmě se za tvrdou práci pořádně odměňme. Jak? To jsme rozebírali v článku o nastavování předsevzetí.

Cvičení v zimě

6. Pracujte na svém cíli a veďte si deník

Známe ledňáčky? Tak se říká lidem, kteří na své novoroční předsevzetí zapomenou již koncem ledna. Jenže cokoliv, co za něco stojí, vyžaduje konstantní práci a novoroční předsevzetí nekončí 1. února. 

Pokud časem, třeba už v únoru zjistíme, že náš současný přístup nenese výsledky, možná je načase jej přehodnotit a zvolit jinou strategii. Neměli bychom zapomenout na vyhodnocování našich dílčích měsíčních cílů.

Veďte si deník

Deník je nejlepší cestou, jak o sobě zjistit možná často i překvapivé informace a poučit se ze svých neúspěchů i úspěchů. 

  • Zapisujme si své úspěchy, neúspěchy a důvody, proč vlastně bojujeme za lepší já. 
  • Když se nám něco nepovede, udělejme sebereflexi a zapišme si, proč se nám nepovedlo dosáhnout dílčího cíle. 

7. Když zakopnete, vraťte se na trať a nevzdávejte to

A sakra, teď jsme se přejedli, nešli na trénink nebo jsme nesplnili svůj dílčí cíl, takže už nemá cenu v našem snažení dál pokračovat a vyzkoušíme to zase za rok, třeba to vyjde. Takhle proboha ne. 

Každý den svádíme s životem několik bitev, a když jednou zrovna prohrajeme a třeba se přejíme, v celkovém pohledu na věc jsme prohráli pouze jednu bitvu z mnoha, ale válka pokračuje. Nekoukejme na to jako na chybu, ale pokusme se z této události něco naučit. 

Proč došlo k tomu, že jsme se přejedli nebo nešli na trénink? Když si vezmeme ponaučení, příště už dokážeme takové situaci jednoduše čelit. A nesmíme zapomenout zapsat si to do svého deníku.

Je celkem jedno, kolikrát na své cestě zakopneme, důležitý je fakt, že se vždy dokážeme vrátit zpět na zvolenou cestu vstříc našim předsevzetím.

Kafe v zimě

Co si z toho vzít?

A pamatujme, nejsme na to sami. Může nám pomoci rodina, blízcí nebo online komunita, která řeší stejný problém. Největšími faktory úspěchu jsou trpělivost a vytrvalost.

Makejte na svých cílech, i když to bude těžké. Je to dobře, protože kdyby byly lehké, dosáhl by jich každý. 

Sledujte nás na našem Instagramu a Facebooku.

 

Zdroje:

Dai, H., Milkman, K. L., & Riis, J. (2014). The Fresh Start Effect: Temporal Landmarks Motivate Aspirational Behavior. Management Science, 60(10), 2563–2582. https://doi.org/10.1287/mnsc.2014.1901

Moberly, N. J., & Dickson, J. M. (2018). Goal conflict, ambivalence and psychological distress: Concurrent and longitudinal relationships. Personality and Individual Differences, 129, 38–42. https://doi.org/10.1016/j.paid.2018.03.008

Norcross, J. C., Mrykalo, M. S., & Blagys, M. D. (2002). Auld lang Syne: Success predictors, change processes, and self-reported outcomes of New Year’s resolvers and nonresolvers. Journal of Clinical Psychology, 58(4), 397–405. https://doi.org/10.1002/jclp.1151

Rodas, M. A., Ahluwalia, R., & Olson, N. J. (2018). A Path to More Enduring Happiness: Take a Detour from Specific Emotional Goals. Journal of Consumer Psychology, 28(4), 673–681. https://doi.org/10.1002/jcpy.1042

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: