Blog

Otužuješ se?

(30. 10. 2017)  

Teploty začínají pomalu ale jistě klesat. Pokud jsi ještě neotevřel/a téma otužování, tak je nejvyšší čas. Pro cyklisty, běžce a všechny venkovní sportovce nyní začíná období, kdy se rozdělí na dvě skupiny. První si zazimuje výbavu, protože v zimě to venku nejde, hned by byli nemocní. Druzí se na zimní sportování připravují postupně a naopak se díky zimnímu pobíhání a popojíždění venku pyšní tím, že nejsou nemocní. 

Vyber si skupinku č. 2, a pojď se s námi mrknout na pár zásad otužování, které Ti zajistí to, že nebudeš muset v zimě venku sportovat v beranici a kožichu.

Asi tím nejdůležitějším pravidlem pro otužování je, že bys měl/a začít postupně. Účinky otužování se začnou projevovat asi po 4 týdnech, takže pravidelnost a dlouhodobé úsilí Ti přinese ovoce, přesně jako u sportu :).

Otužovat se může začít opravdu každý (pokud máš nějaká zdravotní omezení, poraď se předem s doktorem), a posílíš si nejen imunitu, ale i vůli. Jaké způsoby teda můžeš zvolit?

Studená sprcha

Otužování vodou je nejúčinnější, teplo z těla odvádí 20x rychleji než vzduch. Proto je tady ale opravdu důležité jít postupně. Takže ne, nepůjdeme hromadně skočit při -20 °C do řeky :D. Studenou sprchu bychom si měli dávat ráno a měla by trvat 1 – 3 minuty. Pokud to zatím nedáš, začni tak, že si namočíš do studené vody ručník a budeš se jím otírat. Pak můžeš postoupit ke studené rychlosprše, a časem se budeš koupat i v lednu :).

Otužování

Sauna

Saunování je lákavé a oblíbené, zvlášť teď na podzim a v zimě. Kromě posílení imunity a otužování se v sauně i krásně zrelaxuješ a uvolníš bolavé svaly. Aby měla na otužování pozitivní vliv, choď aspoň jednou týdně. Doporučená doba saunování je většinou 10 až 15 minut, pak se ochlaď buď studenou sprchou, v bazénku nebo v zimě úplně nejlepším způsobem – vyběhnutím do sněhu :). Odpočiň si a dvakrát, třikrát zopakuj.

Otužování v sauně

Pobyt venku na vzduchu

K otužení Ti pomůže i už jen to, že se nebudeš v chladnějších dnech balit do miliardy vrstev a vyhýbat se venkovnímu vzduchu. A to platí hlavně pro sportování. Už jenom to, že budeš třeba celou zimu běhat, Tě parádně otuží a posílí imunitu. Není špatné počasí, jenom špatně oblečený běžec nebo cyklista :). Jde to i v mínusových teplotách, vyzkoušeno na sobě :). Takže v zimě vzhůru na běžky nebo proběhnout do lesa. Večer do sauny, a to je pak parádička!

Běh venku

Tak šup ven a ráno začínáme studenou sprchou, jo? :).

Po sauně píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: