Blog

Zavřená fitka? Nevadí

(6. 1. 2021)  

Stejně by byla teď v lednu a únoru narvaná. Naštěstí můžeš svoje novoroční předsevzetí v klidu plnit venku na čerstvém vzduchu. Zima jen prověří jejich odolnost.  

Chladnější měsíce nejsou důvodem, abys musel(a) s venkovním tréninkem končit. Naopak můžeš objevit novou perspektivu a na jaře budeš o krok napřed oproti zimním spáčům. Lyže a snowboard jsou sice letos velmi křehkou komoditou, na druhou stranu počasí si s námi opět hezky hraje, takže můžeš v klidu vyrazit na kolo, běhat nebo si dát na hřišti funkční workout. Když nasněží a přituhne, zkus běžky nebo bruslení. Když se ti nechce vůbec nic, jdi se aspoň projít. 

Na kolo i v zimě

Proč ven

Skvělé je na tom úplně všechno. Vyčistíš si hlavu, jednak pohybem, ale také čerstvým vzduchem, přirozeným světlem, přírodou a krajinou kolem sebe. Pravidelným sportem venku posiluješ svoji imunitu a otužuješ se. Přidej k tomu potom ještě saunu a budeš mít zdraví jak z oceli. Když budeš trávit čas venku i v zimě, mnohem víc si tohle roční období užiješ a nebudeš jen odpočítávat dny do léta. No a když vyrazíš a začne pořádná sněhová vánice nebo plískanice, nevzdávej to hned, posílíš si vůli a to se může leckdy hodit. Vlastně skoro každý den.

Na co dát pozor

Nepřeceňuj se, ať už zvolíš jakýkoliv sport. Zima není ideálním adeptem na lámání rekordů a maximální výdeje. Radši než na rychlost (u běhu, kola, běžek) se soustřeď na kilometry. I tady ale opatrně. Nevydávej se nikam daleko. Radši si naplánuj kratší trasu a v případě, že to jde dobře a cítíš se komfortně, dej si ji dvakrát. Když zpomalíš, zastavíš nebo se ztratíš, hrozí ti prochladnutí. V nízkých teplotách dochází energie mnohem rychleji.

Dýchej. Ideálně se nadechuj nosem a vydechuj pusou. A netrhej ty rekordy, to ti pomůže i se správným dechem. Na běh nebo běžky si klidně vezmi nákrčník. Kapesník ber na všechno. 

Pij. Když panují třicítky a ty se hodně potíš, tak tě to většinou napadne. V zimě se na pravidelné doplňování tekutin často zapomíná, tělo se přitom stále potí a k jeho dehydrataci může lehce dojít. Právě i proto, že „signál pocení“ je slabší. 

Zavřená fitka? Nevadí

Sleduj počasí. Když to vypadá na vánici, neplánuj maraton. Podle předpovědi přizpůsob nejen trasu nebo délku cvičení, ale samozřejmě oblečení, jídlo, vybavení. 

Usuš se. Po tréninku okamžitě do sucha. Nezůstávej v mokrém oblečení, i ten potréninkový strečink si dej až po převlečení. Otužování se rozhodně dělá jinými způsoby. 

Buď vidět. Teď nemyslíme novým oblečením, které si dostal na Vánoce. Mluvíme hlavně k silničním běžcům a cyklistům. Viditelnost bývá vlivem mlhy, sněžení, deště a tmy mizerná, tak se vybav světlem, čelovkami, odrazkami, reflexními prvky apod. Ať se můžeš ve zdraví těšit na jarní sezónu. 

Obleč se. Oblečení si zaslouží vlastní sekci.:)

Co na sebe

Tajemství je ve vrstvách, se kterými zvládneš i mrazíky. Takže začni odspoda, prodyšnými kousky, které odvedou pot od těla, resp. do dalších vrstev oblečení. Funkční tílka, tenká trička s krátkým nebo dlouhým rukávem, termooblečení, ale také prádlo a ponožky. Ne bavlnu, prosím tě. 

Na základní vrstvu nasaď různé mikiny, fleecky, potažmo svetry. Jde o termoizolační vrstvu, která má za úkol hřát, bránit úniku tepla a chránit před chladem. Pokud nejsou až tak nízké teploty (ale to je spíš záležitostí podzimu nebo jara), dá se vynechat a rovnou nahradit svrškem.

Zavřená fitka? Nevadí

Třetí, svrchní vrstvu tvoří bundy, větrovky, pláštěnky, kalhoty. Zbrojí proti větru, dešti a sněhu, takže tahle vrstva by měla být nepromokavá, větruvzdorná, zároveň však stále prodyšná. Vlhkost, kterou jsi nashromáždil na těle, se totiž přes jednotlivá „patra“ transformuje ven do okolí.  

Na seznam si piš i čepici, rukavice, nákrčník a dobré boty. Určitě si pohlídej, ať máš v teple kotníky, zátylek a hlavu, tou totiž uniká nejvíc tepla.

 

Neboj se vyrazit do chladného počasí. Uvidíš, že si to venku pořádně užiješ a zamiluješ stejně jako my.

 Sledujte nás na našem Instagramu a Facebooku.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: