Blog

V čem běhat v zimě?

(21. 1. 2018)  

Ahoj! Jak jsi na tom s běháním v zimních měsících? Venkovního běhu se nemusíš vzdávat ani když teploměr klesne pod nulu :). Koneckonců ani mi se nevzdáváme, můžeš se s námi jít proběhnout každé pondělí (více info tady).

Pokud je tohle Tvoje první zima, kdy ses rozhodl/a nepověsit běžecké boty na hřebík (nebo první zima, kdy už Ti nestačí běžecký pás), možná Tě trochu děsí každý stupeň, o který teploty klesnou dolů, protože nevíš, co na sebe. Nic se neboj, máme pro Tebe pár rad :).  Běhat se dá i při -15 °C (z vlastní zkušenosti), stačí se jen vhodně obléct. 

A co si teda do chladných dní vzít na sebe? Buď jako cibulka :). Jednoduše vrstvi.

Vršek těla

Určitě začni funkčním trikem, ideálně s dlouhým rukávem (jestli nemáš, mrkni k nám na eshop). Na něj přijde funkční mikina a navrch běžecká vestu nebo bunda. Pokud je fakt zima (bavíme se o těch -10, -15), tak si klidně vezmi větrovku, a na ni ještě vestičku. Každý to má trochu jinak, takže se řiď podle toho, jak se budeš cítit dobře. Když vyjdeš ven, mělo by Ti být mírně chladno. Jestli zvolit bundu nebo vestu, to záleží na Tobě i na počasí. Pokud fouká nebo prší, určitě sáhni po bundě. A jestli třeba nemáš vestu, můžeš přidat naopak „nultou“ vrstvu – funkční triko s krátkým rukávem.

MOOQ funkční trika s dlouhým rukávem

Nohy

Dlouhé legíny jsou základ. Když Ti v nich bude zima, můžeš to řešit jednou z následujících variant: na trhu existují zateplené legíny vhodné do mrazů, nebo si pod legoše můžeš vzít funkční „podvlíkačky“. Pokud Ti je chladno třeba jen na zadek, hoď si na legíny ještě kraťasy, a dobrý.  Nezapomeň si chránit kotníky, žádné krátké ponožky v mrazech, prosím :). Sáhni aspoň po dlouhých nebo ještě lépe po podkolenkách.

Kotníky v teple

To nejdůležitější

Ať už nakonec zvolíš vrstev na běh kolik chceš, nikdy nezapomínej na místa, kterými teplo uniká nejrychleji, a to je hlava a zátylek. Na hlavu vždy aspoň čelenku (při velkých mrazech určitě čepici), a na ochranu zátylku Ti přijde vhod tunel. Dobré je si ho zastrčit pod čepici nebo čelenku, aby nesjížděl. Ve velké zimě ho využiješ taky jako ochranu proti dýchání mrazivého vzduchu přes pusu a nos (říkám tomu běh na teroristu :D). Pak už stačí jen rukavice a můžeš vyrazit.

Plán tréninku

Pokud si na chladné běžecké dny teprve zvykáš, naplánuj si spíš kratší trasu. Snaž se vyhnout tomu, aby ses musel/a při tréninku zastavovat. Zhodnoť víc než kdy jindy svoje možnosti, aby ses nevracel/a domů 3 km indiánem nebo dokonce úplně chůzí. Po tréninku hned šup do sprchy a do suchého oblečení. 

Jak se obléct na běh v zimě

Běh v zimě má svoje kouzlo, vyzkoušej a uvidíš :). 

Ať to běhá!

V běžeckých botách píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: