Blog

V sedle jižním Tyrolskem aneb tip na cyklo výlet

(14. 6. 2017)  

Už jsi jako na trní a těšíš se na nějaký pořádný výlet na kole? Takový ten, kdy budeš několik dní v sedle, budeš mít zase pocit, že jsi s kolem srostlý/á a našlapeš stovky kilometrů? Tak to je dobře, protože přesně na takový výlet pro Tebe máme tip! A pokud můžeš jíst od rána do večera pizzu a těstoviny, tím líp, jede se do Itálie, konkrétně do jižního Tyrolska.

Tip na cyklo výlet

My už máme výlet za sebou. Ukážeme Ti tedy, kudy se vydat, kde přespat, a na co se připravit, aby Ti třeba z té nádherné přírody nespadla brada. Tak pojeď s námi.

Výlet jsme si udělali čtyřdenní, ubytovaní jsme byli na jednom místě, konkrétně v hotelu Föhrenhof ve vesničce Schabs. Odtud jsme vyjížděli na různé tripy, a to tak, že jsme se vždy nechali dovést na nějaké místo, ze kterého jsme se vraceli zpátky na ubytko. Za celou dobu jsme našlapali 235 km, no neflákali jsme se :).

První den se můžeš vydat na prima sjezd, který začíná v nadmořské výšce 1 374 metrů, v průsmyku Brenner. Vede přes bývalé hornické městečko Sterzing, kopec Rosskopf, kde jsou nádherné výhledy, a končí v Schabs. Dohromady to dá 52 kilometrů, které jsou po cyklostezkách nebo málo frekventovaných cestách, ale stále asfalt. Takový pěkný sjezd na rozjezd, pokud se neztratíš na první odbočce.

Tip na cyklo výlet

Na druhý výletový den Ti doporučujeme, nech se zavést mezi vinice do Klobensteinu, kde trénuje Martina Sáblíková. Tady můžeš vyjet lanovkou na Rittnerhorn, no anebo si sjezdovku vyšlápnout, stejně jako někteří :). Vypustit u toho duši, třikrát se bát, že přepadneš dozadu a pak bláznit radostí, když to fakt vyšlapeš nahoru! Odtud si nenech ujít cestu přes hřebeny do Schlernu. Z kopce do kopce je to makačka, ale ty výhledy jsou boží, ať už na zasněžené vršky Alp, skalní městečka, nebo Dolomity. Na závěr si užij sjezd do Brixenu a do postele padneš s přibližně 50 km v nohách.

Tip na cyklo výlet

Další den se můžeš vydat do národního parku Fanes – Senes – Braies, a to od jeho výchozího bodu, chaty Pederü. Údolí Rautal, kterým pojedeš, je olemované skalními stěnami, doporučujeme na chvilku zvolnit na „kochací tempo“ :). Pokud budeš chtít, vyjeď si lanovkou na Kronplatz, do 2 275 m. n. m. Tady Ti dáme dobrou radu. Pokud prší už dole, nahoru nejezdi. Vyhneš se tak několika hodinám ve společnosti  nafučeného cyklisty, který si to kvůli počasí nemohl sjet dolů. Věř nám, mluvíme z vlastní zkušenosti :). (Že jo, Ondro!) Pokud teda pojedeš i nahoru, máš zdoláno 65 kiláčků.

Tip na cyklo výlet

A co dál? Nasedni na kolo ve známém lyžařském středisku Wolkenstein a projeď si údolí řezbářů Val Gardena. 10 kilometrů pojedeš po železničním úseku, který je od roku 1960 opuštěný jako kůl v plotě. Přes prima vesničku Klausen to vezmi skrze vinice až do Bolzana. Počítej tady i s lesními cestami a nejdelší trasou, 68 km.  Odměnou za zdolané kilometry ti třeba může být výborná pizza v centru.

Tip na cyklo výlet

Rada na závěr: Připrav se na to, že počasí je v horách nevyzpytatelné, a že se budeš muset několikrát denně převlíkat. Vyjedeš si jen v dresu, za chvilku natahuješ návleky, pak bundu, pak zase sundaváš, a tak pořád dokola.

Naladili jsme Tě na výlet? Vyrazíš? Když budeš mít nějaké otázky, klidně napiš, vše probereme.

Ať to šlape, nejen v Itálii!

Ze sedla píše Johana