Blog

Vybíráme cyklo oblečení #2 - DRES

(19. 6. 2017)  

Rozhodli jsme se fušovat do práce rádců pana krále, a v jednom z předchozích článků (který najdeš právě tady) Ti sepsali tipy, jak na správný výběr cyklistických kalhot. A protože nejen v kalhotách by měl jezdit cyklista, pokračujeme dalším dílem, který věnujeme výběru cyklistického dresu.

Jak má pomáhat?

Proč vůbec i na jednodenní výlet sáhnout po dresu a ne po obyčejném tričku nebo tílku? V čem by Ti měl být cyklistický dres parťákem a jak by Tě měl správně podržet? Správně vybraný dres by Ti měl sedět jako druhá kůže. Nikde by Tě neměl omezovat, škrtit ani se vyhrnovat. Aby tohle dokázal, věnuj při výběru pozornost nejen jeho střihu. Zaměř se také to, aby byl zadní díl dostatečně prodloužený, a Tobě tak při jízdě nefoukalo na záda. Spodní lem musí být uzpůsobený tak, aby se Ti dres za jízdy nevyhrnoval. A důležitým detailem jsou také konce rukávů. Pokud jsou krátké, určitě nechceš při jízdě řešit, že Tě škrtí nebo se pořád někam vyhrnují. Sáhni proto po dresu, který má širší manžety, ideálně silikonové, o kterých v podstatě vůbec nebudeš vědět. A tak to má být :).

Jak vybrat cyklistický dres

Ruce do kapes

Je pár drobností, které se vyplatí s sebou na kolo vždy mít, proto rozhodně koukej po dresu, který má na zádech kapsy, abys tam mohl/a dát malou sváču, lehkou bundu a ideálně do kapsy na zip mobil nebo klíče. Při zkoušení si vždy do kapes sáhni, jestli nejsou moc vysoko a dosáhneš do nich dobře i za jízdy. Ano, bude to vypadat trochu divně, když si budeš zkoušet dres v předklonu a osahávat si záda, ale vyplatí se to :).

Cyklistický dres Carnaval Cyklistický dres Carnaval

 

Buď vidět

I když preferuješ cyklostezky nebo lesní cesty, někdy se stane, že se normální silnici nevyhneš. Proto je fajn, když máš na dresu reflexní prvky, proužky nebo něco, díky čemu budeš vidět. A mohou to být i barevné a neotřelé designy. Mrkni na ně třeba i do naší kolekce, budeš cool, odlišíš se a ještě budeš v bezpečí. Co chceš víc :)?

Jak vybrat cyklistický dres

Jaký dres na co a kdy?

Pokud už se v cyklo světě trochu orientuješ, asi to víš, ale pokud ne (a svět na tom nestojí :) ), jsou dva základní typy dresů - volnější a víc na tělo. Každý z nich plní trochu jiné požadavky a využiješ je v jiných situacích. Obě kategorie spojuje fakt, že musí být prodyšné a vyrobené z takového materiálu, který výborně odvádí pot. Jestli sáhneš po dresu s krátkým nebo s dlouhým rukávem, a v jakém ročním období to bude, to necháme na Tobě (jsi zmrzlina nebo horká krev :)?). A pokud jsi mezi, oblékni si dres s krátkým rukávem, do kapes dej dlouhé návleky, a je po problému!

Tak jo, žádný stres, vem si dres a vyraz :)!

Ze sedla píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: