Blog

Z Nové Paky na Les Království aneb tip na cyklovýlet #3

(6. 5. 2018)  
Cyklo výlet na Les Království

Trať (km) 

Start: Nová Paka náměstí (0) – 2. Štikov (2,8) – 3. Bělá u Pecky (6,5) – 4. Pecka (9) – 5. Vidonice (13,4) – 6. Horní Brusnice (16,1) – 7. Dolní Brusnice (19,9) – 8. Bílá Třemešná (21,8) – 9. Těsňov (24,3) – 10. Nemojov (26,5) – 11. Debrné (32,6) – 12. Mostek (35,5) – 13. Borovnička (38,6) – 14. Borovnice (42,4) – 15. Horka u Staré Paky (45,7) – 16. Levínská Olešnice (48,7) – 17. Vrchovina (51,8) – Cíl: Nová Paka náměstí (54)

Cílem výletu je samotný výlet, to je jasné, navíc, když Tě čeká pěkná pestrá trať do kopce a z kopce :). Ale dalším cílem, který si určitě nenechej ujít, je přehrada Les Království. Je nádherná a jednoduše to tam musíš vidět! :).

Mapa cyklo výletu Nová Paka - Les Království - Nová Paka

Aby ses u toho I parádně projel/a na kole a užil/a si jízdu, vyjeď z Nové Paky. Trochu si mákneš při výšlapu nahoru na Štikov, pak si ale užiješ dlouhý sjezd do Bělé u Pecky, po ní Tě bude čekat další kopec do Pecky, kde si pak můžeš dát za odměnu něco dobrého v jedné z restaurací. Z ní pokračuj doleva do Vidonic, kde se pokochej krásným výhledem nah rad Pecku. Vychutnej si dlouhý sjezd přes Brusnice až do Bílé Třemešné. Pokud budeš potřebovat doplnit energii, skoč si tam do cukrárny na dortík J. V půlce vesnice pak odboč doleva do polí, kde po delší rovince dojedeš do vesnice Tesňov. Tam už jen odbočíš doleva a jsi na přehradě Les Království! Tady se můžeš posilnit pivkem nebo něčím na zub v občerstvení primo u přehrady.

Cesta zpět do Nové Paky: Vydej se lesem nahoru do Nemojova, je celkem dlouhé, tak šetři síly J. O to víc si ale pak vychutnáš sjezd do vesnice Debrná. Odtud si vyšlápneš zase delší kopec do Mostku, ale můžeš se kochat krásnými lesy, které Tě budou obklopovat. Ještě do kopečka to bude na Borovnici, pak Tě ale až do Horky čeká rovinka. V Horkách přejeď hlavní silnici a pořád po rovince pokračuj do Levínské Olešnice. Z ní Tě čeká poslední stoupání a pak hned sjezd dolů do Vrchoviny. Poslední část cesty do Paky pak vede po hlavní silnici.

Co je cestou zajímavého:

Hrad Pecka: pokud budeš mít čas, zajdi sin a prohlídku, s průvodcem trvá asi 50 minut. Kromě poznávání historie hradu se můžeš jít podívat I do sklepení na moderní umění. V Pecce se taky můžeš osvěžit na koupališti.                

Přehrada Les Království: zasazená v krásném údolí obklopená lesy, byla postavená v letech 1910-19, aby zadržovala vodní přívaly z Krkonoš, pod hrází je hydroelektrárna.

Levín: ukrývá viditelné zbytky hradu založeného ve 13. století.

Moc si výlet užij a ať to šlape!

Ze sedla píše Johana