Blog

Zbav se strachu ze sjezdů

(11. 6. 2018)  

Ahoj cyklist/ko. Dneska jsme se rozhodli podívat na zoubek sjezdům. Jsou tací, kteří byli obdarováni nízkým pudem sebezáchovy a jezdit na hraně bezpečí a nemocnicí, s adrenalinem v krvi, jim dělá radost. My ostatní máme občas ze sjezdů strach. Pro někoho je  výzvou prudký sešup dolů po kamenech a kořenech, se zatáčkami a dole zakončený bahnem. Někdo se cítí nejistě i jenom na mírném kopečku se štěrkem nebo odtokovým žlábkem. Ať už to máš jakkoliv a Tvůj strach je zapříčiněným minulým zraněním nebo s Tebou prostě jen tak bydlí, není to špatně :).

Cyklista na singletreku v MOOQ cyklistické oblečení

Pokud Ti to nedá spát a chceš nějaký „svůj“ kopec porazit, nevzdávej se, všechno jde. Jestli Tě ale občas jen trápí to, že na výletě některé sjezdy sejdeš a pár lidí na Tebe počká a vystavovat se opakovaně stresu, abys zvládl/a přejet kořeny beze strachu, Ti za to nestojí, tak to nelámej přes koleno :).

Protože i my se strachem bojujeme, snažili jsme se získat nějaké tipy, jak nakonec sjet, to, co chceme. A rádi se o ně s Tebou podělíme :).

Vezmi si doprovod

Zvlášť na těžší sjezd zkus poprosit někoho, kdo má techniku zmáklou a ví, že mu daný kopec nebude dělat problém. Nech si od něj ukázat a poradit, jak se z kopce dolů pustit. Při samotné jízdě jeď za ním a sleduj, co dělá, kudy jede... Pomůže Ti to nejen technicky, ale taky psychicky, nebudeš tolik myslet na to, že se bojíš :).

Opakování matka moudrosti

Než se na trasu pustíš, projdi si ji, prohlídni si obtížnější místa, promysli si, jak je sjedeš, kde budeš muset přibrzdit...A až to sjedeš, dej si to znovu, a pak ještě jednou... Pokud si třeba potřebuješ vyzkoušet jen spodní pasáž kvůli zatáčce, nebo těžkému dojezdu, nasedni až v půlce, ať se nevysiluješ celým sjezdem.  Díky opakování získáš jistotu, sebevědomí a vypiluješ techniku.

Cyklista v MOOQ Take me cycling jedoucí z kopce dolů

Je to o technice

Občas uslyšíte, že na kole umí jezdit každý, ale ovládá ho málokdo. A je to pravda. Spoustu strachu vyplývá z toho, že na danou trasu nejsme technicky připravení. Nejsme s kolem „srostlí“ a nemáme tělo pod kontrolou. Někdo je na to přirozený talent, už od malička jezdí na kole bez držení,  přeskočí strom na cestě jen tak a ještě se u toho nasvačí. Kdo tuhle šikovnost v krvi nemá, může začít teorií, načíst si, jak na to, a zkoušet. Nebo si rovnou můžeš říct zkušenějšímu kamarádovi, jestli by Tě něco naučil. A pokud kolem sebe nikoho nemáš a sám/a se na to necítíš, svěř se do rukou profíkům. Je spousta workshopů specializujících se na techniku na kole, ať už jde o sjezdy, výšlapy, správnost brždění atd. Jsou rozdělné podle úrovní, dokonce jsou i samostatné pro holky, a skupinky jsou většinou malé.

Jinak asi nejzákladnější technickou radou, kterou můžeš pro sjezdy dostat, je posunutí těžiště dozadu. Tím pádem začne být efektivnější a důležitější zadní brzda. V technickém terénním sjezdu přesuň těžiště hluboko za sedlo, plynule brzdi, snaž se, aby se kola stále točila a nesmýkala. Buď uvolněný/á a končetiny používej jako pružiny. Při křečovitém brždění a natřásání Ti mohou ztuhnout ruce. Proto se je snaž především na jednodušších místech uvolnit a ve složitějších úchop zase zpevni. 

Cyklista s těžištěm posunutým dozadu

Jdi na to postupně

Určitě se nevrhej hned na ty nejtěžší kopce. Začni mírnějšími nebo méně obtížnými a postupně přidávej. Uvidíš, kam se postupně dostaneš :).

Ať se rozhodneš strach překonávat nebo ne, hlavně si jízdu užívej! Pokud máš nějaké osvědčené sjezdové triky, budeme rádi, když se o ně s námi podělíš na Facebooku.

Ať to šlape! 

Ze sedla píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: