Blog

Ze světa pedálů

(16. 7. 2017)  

Existuje několik oblastí, kdy se lidstvo názorově dělí na dvě téměř nesmiřitelné skupiny. Bavíme se například o tom, jestli loupat banán od šťopky nebo z vrchu, jestli jsou legíny top nebo módní peklo, a taky o tom, jestli mít na kole normální pedály nebo nášlapy.

Rozhodli jsme se tuhle kontroverzní debatu otevřít a dát dohromady pro a proti jednotlivých možností. Věříme, že tohle riziko, do kterého se pouštíme, aspoň někomu pomůže rozhodnout se pro ty pro něho správné pedály :).

Klasické pedály

Klasika, kterou zná úplně každý. Obyčejné pedály, ke kterým není potřeba kupovat žádné speciální boty, ani nic jiného. Prostě nasedneš a jedeš. Klidně v podpatcích za kámoškama na kafe :). I u klasiky se dá vybírat z různých tvarů a materiálů, nejčastější je buď plastové nebo kovové provedení.

Pedály na kolo

Výhodou je, že pokud chceš na cyklo výletě zároveň navštívit nějaký hrad nebo se jít někam kus projít pěšky, nemusíš to vůbec řešit. Máš pohodlné tenisky a můžeš jít. Zároveň když pojedeš na kole do práce, školy, nebo někam do města, nemusíš si s sebou brát nic na přezutí. A když potřebuješ rychle seskočit z kola, prostě to uděláš.

Nevýhodou je určitě to, že máš větší tendenci šlapat špatně. Určitě to znáš sám/sama, že Ti během delší trasy noha sklouzává a po chvíli šlapeš třeba středem chodidla, a zase musíš nohu vracet tak, abys šlapal/a špičkou. A komu se nestalo, že mu při šlapání vyletěla noha z pedálu úplně, tak na kole nikdy neseděl :). 

Oboustranné nášlapy

Cvakneš si a jedeš :). Pedály se systémem SPD vypadají docela jinak než ty klasické. Mají v sobě namontovaný kovový zámek, do kterého si zacvakneš botu a jsi pevně spojený/á se svým dvoukolým miláčkem. Pro tenhle typ pedálů potřebuješ mít speciální tretry, na kterých je zespodu tzv. „kufr“, díky kterému se přicvakneš do pedálů.

Pedály na kolo

Výhodou nášlapů je, že šlapeš daleko efektivněji, nenadřeš se tolik, jako s těmi klasickými. Noha může zabrat i při pohybu směrem nahoru a nestane se, že by Ti někdy z pedálu sjela. Nášlapy Ti pomůžou taky ve skocích. Skoro každý, kdo s nášlapy jezdí a zvykl si na ně, už nechápe, jak může někdo jezdit bez nich.

Nevýhodou je, že Ti bude chvilku trvat, než se naučíš si botu vycvaknout (není to ale nic těžkého, stačí udělat jen jednoduchý pohyb nohou směrem od kola). Dobré je proto ze začátku tolik zámek neutahovat, aby to šlo snáz. V tretrách, na kterých je přidělaný kufr, se také hůř chodí. Nemusí to být příjemné, pokud se na výletě rád/a stavuješ na nějaké prohlídky nebo delší než pársetmetrové procházky.

Jednostranné nášlapy

Kompromis existuje!  Pokud si na delší trasu nemůžeš nášlapy a jejich vlastnosti vynachválit, ale chceš na kole jezdit zároveň do práce nebo jen tak po  městě, mohlo by pro Tebe tohle být řešení. Z jedné strany je klasický pedál, z druhé strany má ale zámek, do kterého si zacvakneš tretru.

Pedály na kolo

Nevýhodou tohoto řešení je, že budeš muset pedál otáčet a kontrolovat, jestli ho máš na správné straně. Cyklisty sprintery by to mohlo odradit, protože tady hrozí riziko pomalejšího startu :).

Ať už fandíš jakémukoliv typu pedálu, den nám vědět, proč je to pro Tebe ta správná varianta, budeme rádi. My jsme v MOOQ jak klasici, tak „nášlapáři“, takže je nám tahle debata dost blízká :).

Ať ti to šlape!

Ze sedla píše Johana.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: