Blog

Sportuj i v horším počasí a nemoci se neboj nic

(4. 3. 2019)  

Už už to vypadalo, že jarní vibes vybojovaly svoji pozici na výslunní dřív, než bychom to čekali. Spoustu cyklistů, běžců i bruslařů vyrazilo po dlouhé zimě poprvé na stezky, čerpalo energii ze sluníčka a užívalo si prima počasí.  Zima se ale zase vrátila, a o patnácti stupních na slunku si můžeme na chvíli zase jen nechat zdát.

Co ale teď? I když jsi celou zimu třeba ani nos ven nevytáhl/a, teď už jsi se stihl/a namlsat a rád/a by si ven zase vyrazila/a. Bojíš se ale, že když teď vyrazíš do zimy, budeš marod raz dva.  Neboj se nic, máme pro Tebe dvě dobré zprávy :). První je, že marodit  automaticky nezačneš, jen proto, že si vyrazil/a běhat ven, a druhá je, že pro Tebe máme pár tipů, jak si ten trénink do zimy nachystat :). Tak se na to pojďme mrknout.

Běže na cestě v zimě

Oblečení

Říká se, že není špatného počasí, jen špatně oblečený sportovec. Funkční materiály, které Tě podrží jsou do takového všelijakého počasí základem. Věnovali jsme mu celý článek tady. Tak se mrkni :).

Stavba tréninku

Plánování tréninku věnuj možná o chvilku déle, než jsi zvyklá/ý. Rozehřátí i závěrečné protažení si určitě nechej na doma. Trénink postav tak, abys ho odjel/a spíš v nižším tempu, na které jsi zvyklá/ý, než se snažit za každou cenu zrychlovat až na pokraj sil a potom úplně zastavit a lapat po dechu. Pokud se přece jen chceš pouštět do něčeho náročnějšího, jako jsou třeba intervaly, zvol si trasu někde blízko u domu. Odpočinkový interval si vypočítej takový, abys nestihl/a vychladnout nebo si do něj zařaď úplně lehké udržovací tempo. Největší hrozbou takového zimního tréninku je to, že nám dojdou síly a budeš se domů vracet pěšky nebo moc pomalým tempem.

Protažení doma v obýváku

Nezapomínej pít

I když máš pocit, že se při nižších teplotách tolik nepotíš, na doplňování tekutin určitě nezapomínej. Zvlášť pokud se vydáváš na nějakou delší trasu na kole, běžkách nebo bruslích, vezmi si lahev s pitím s sebou. Místo studené vody sáhni spíš po lahvi s čajem, ideálně takové, která čaj udrží aspoň chvíli teplý. 

Po tréninku

O protažení až doma nebo někde uvnitř jsme už mluvili. Pokud máš ten luxus, a můžeš hned do sprchy, nech protažení klidně až po ní. Nejdůležitější je hned se převléct do suchého. Takže teplá sprcha, suché oblečení, pak až protažení a žádné bacily na Tebe nemůžou :).

Cyklistická vesta MOOQ TMC

Jeden bonusový tip

Den se už prodlužuje, ale ještě to není úplná hitparáda. Rozhodně proto nepodceňuj večerní sportování ve tmě, to platí asi hlavně pro běžce. Zapni si minimálně blikačky, ideálně čelovku. Důležitým prvkem zimního outfitu jsou také reflexní prvky na oblečení. 

Tak se neboj větru, deště, a pokud Tě to ven láká, tak určitě vyraz, stojí to za to :).

Pořádné vyfoukaná po dnešním tréninku píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: