Blog

5 jednoduchých změn na cestě k udržitelnosti. Tyhle můžeme udělat hned!

(9. 6. 2020)  

Jestli zrovna teď taky přemýšlíte, jak využít čas a trochu změnit svůj svět k lepšímu (a vybudovat si takové zvyky, které vydrží i po tom, co nás pustí z karantény), máme pár tipů, jak jednoduše do svého života přinést trochu víc ekologie a ohleduplnosti k životnímu prostředí.

Maso není. Chceš čaj?

Zalít horkou vodou, pořádně vymáchat sáček čaje v hrníčku, vytáhnout, vyhodit. A s ním i nějaké ty plasty. Věděli jste, že u mnoha takových sáčků se uvolňují do čajů mikroplasty a navíc, když je vyhodíme, vyhazujete s nimi i polypropylen, který se používá k uzavření sáčku a není biorozložitelný? Existují i firmy, které pro své sáčky plasty nepoužívají (například rakousko-český Sonnentor), ale sázka na jistotu je sypaný čaj (který může být i kvalitnější). A protože se nám nechce (skoro nikdy) čistit sítko, doporučujeme investovat o pár korun víc do takového, které je pevné, může do myčky a jeho umývání vás tak nebude odrazovat od používání sypaného čaje.

Sypaný čaj

Brčko? Kovové, skleněné, bambusové, žádné.

Nejsme sice takovou “brčkovou velmocí” jako třeba Spojené státy, i tak je ale nejvyšší čas plastovým brčkům vysvětlit, že je mezi vámi konec. Odhaduje se, že jenom v USA se vyhodí 500 milionů brček každý den! Takže jestli brčko patří k vašemu životu, je čas skončit se vztahy na jeden den a upsat se k něčemu dlouhodobějšímu. Na trhu je spousta alternativ, tak zkoušejte, třeba nakonec zjistíte, že (pokud ho samozřejmě nepoužíváte ze zdravotních důvodů), to jde i bez něj, nebo s nějakou tou udržitelnější variantou.
P. S. Stejně se jich za chvíli dotkne zákaz jednorázových plastů, nenechte se předběhnout zákonodárci!

Ach, ty papírové tašky

Rozmohl se nám tu takový nešvar. Odsoudili jsme plasty a na piedestal jsme vyzvedli papír. Jestli máte pocit, že když svůj nákup v Lidlu teď místo pěti plastových naskládáte do pěti papírových tašek a příroda vám poděkuje, bude to teď trochu zklamání. Tašky z LDPE mají největší environmentální dopad, co se ale týče alternativ těchto jednorázových plastových tašek, vyhrává, a teď se podržte, polyesterová textilní taška. Aby se papírová taška vyrovnala polyesterové, je nutné, aby byla její vlákna recyklovaná sedmkrát, a i kdyby naše polyesterová taška měla životnost jen rok, papírovou tašku byste museli na nákup vzít alespoň pětkrát, aby byly dopady její výroby srovnatelné (a přiznejte se, kdo si ty nepraktické papírové tašky vezme na nákup znova aspoň jednou?). Ještě doplníme, že bavlněné tašky také nedostanou medaili. I když jsou vyrobeny z organické bavlny, mají vyšší environmentální dopady, než ty polyesterové z umělého vlákna. Samozřejmě, pokud už doma nějaké alternativy klasických “jednorázových” plastových máte, využijte je na maximum. A až si půjdete koupit novou, protože ostatní dosloužily, jak tu “správnou” polyesterovou poznat? Je lehoučká, obvykle se dá složit (nebo zmačkat) do malého pytlíčku a koupíte ji téměř všude, v drogeriích, v IKEA, ...

Žvýkáš plast?

Ročně vyžvýkáme okolo 100 000 tun plastů! Jakto? K výrobě žvýkaček se dřív používala látka ze stromů (chicle), v padesátých letech ji ale nahradil (až na pár výjimek) syntetický kaučuk, takže teď žvýkáme materiál, který není nepodobný tomu, ze kterého se vyrábí pneumatiky. A žvýkaček ročně sežvýkáme a vyplivneme 100 000 tun, které putují buď do směsi, nebo hůř, na zem. Vyměňte žvýkačky například za ústní vodu, nebo se porozhlédněte po žvýkačkách, které jsou biodegradabilní. Pomůžete z těch desetitisíců tun nerecyklovatelných plastů alespoň něco ubrat, tak směle do toho!

Lahve ani kelímky už nejsou v kurzu

Dám si kafe… ale nemám čas, dejte mi ho s sebou. A zrovna taky lahev vody, mám vlastně žízeň. Stává se vám to taky? Je na čase pořídit si svou lahev a svůj kelímek na kafe.

Frank Green kelímek

U PET lahví nám svědomí trochu odlehčí, když je vyhodíme do žlutého kontejneru, jestli ale kelímek od kafe házíte do toho na papír, rozhodně tím svědomí nepomůžete. Tyhle kelímky se totiž recyklovat nedají, takže patří do komunálu a u vyhazování věcí do směsi si člověk dvakrát eko nepřipadá.

V MOOQ nedáme dopustit na Frank Green kelímky. Je to sice trochu větší investice, než když je jednorázový kelímek v ceně kafe, ale jsou skvělé. Máme jich několik a dlouhé roky. Pořád jsou v perfektní kondici a narozdíl od jiných nás nikdy nezradily. Kafe i čaj udrží teplé a hlavně uvnitř! I když je hodíte víčkem směrem dolů do batohu nebo do kabelky. Z těch jednorázových jsme na sebe horký nápoj vylili víckrát, než by bylo milé přiznávat.

Zjistili jste díky našim tipům něco nového? Už je všechny ve svém životě aplikujete? Který z nich je podle vás nejdůležitější? Napište nám na facebooku a podělte se o svoje eko vychytávky, kterými můžeme jednoduše pomoci. :)

 

Sledujte nás na našem Instagramu a Facebooku.

 

Autor článku: Janča Kovářová

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: