Blog

Cyklistický trénink #1

(17. 9. 2017)  

Chystáš se na cyklistické závody  nebo na triatlon a hledáš způsoby, jak zlepšit svoji výkonnost na kole? Moc Ti fandíme a přejeme Ti, ať se závody povedou a užiješ si je! :) Čeká Tě ale ještě hodně dřiny. Jak ji zefektivnit a trénovat tak, aby se to na závodech promítlo? 

Připravili jsme pro Tebe základní tipy a rady, a to přímo z tréninku členky Prague Triatlon teamu Adély Parmové. Letos na jaře pokořila polovičního Ironmana 70.3 v Peru a aktuálně trénuje na celého Ironmana (triatlon složený z plavání: 3, 86 km, jízdy na kole: 180, 25 km a běhu: 42,2 km), na kterého se chystá v roce 2018.  Tip pro Tebe: pokud Tě to taky láká, začni trénovat jako Áďa :).

Adéla Parmová

TIP č.1: trénink není výlet

Rozlišuj výlety a tréninky. Dlouhé výlety na kole, kdy popojedeš, dáš si oběd, a pak zase popojedeš, by měly zůstat výlety. Tréninky koncipuj intenzivně. Časově se Ti vejdou do 90 až 120 minut a dají Ti mnohem víc. A to jak pro fyzičku, tak pro rychlost v závodě.

Tachometr

TIP č.2: kopec je nejlepší kámoš

Nerad/a šlapeš kopce? Vyhýbat by ses jim ale určitě neměl/a. Ideálně se je snaž vyšlapat ve stojce. Třeba napoprvé celý kopec nedáš, ale na popáté už zvládneš ¾ a nakonec ho vyjedeš celý. A to bude teprve pocit! :)

Kopec

TIP č. 3: nervi to silou

Během tréninku se nesnaž být rychlejší za cenu toho, že to narveš na sílu. Trénuj vysokou kadenci, šlapej rychle a plynule. Možná to bude chtít ze začátku přepnout v hlavě, ale vyplatí se to. 

TIP č. 4: jezdi intervaly

Zařaď intervalové tréninky. Budou bolet, ale posunou Tě obrovsky daleko :). Střídej například 5 minutový úsek, který budeš šlapat co největším úsilím dokážeš, s 2 minutovým úsekem, během kterého se vyšlapeš. Celé to alespoň 5x zopakuj.

Sára

Tak jo, cyklisto, pusť se do toho! :) Připravíme pro Tebe ještě druhý díl s konkrétními cviky, které Tě posunou o pár příček výš.

Ať to šlape!

Ze sedla píše Johana (ve spolupráci s nadšenou triatletkou a vášnivou cyklistkou Áďou)

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: