Blog

Jak přestat být chronickým začátečníkem

(28. 9. 2017)  

Znáš někoho takového? Ukaž mu tenhle článek! :)

Klasický scénář: začnu zítra, začnu, až si koupím lepší kolo, začnu, až se oteplí, začnu, až na to budu mít oblečení, začnu až za mnou moje kolo samo přijede a velmi slušně mě požádá, jestli bych ho už konečně nevyvezl/a, protože po něm lezou pavoučí závody.

Když tak prosí, tak ho vyvezu. Pavoukům udělám útrum, naplánuju trasu se zastávkou na pivo (protože bez půllitru se cesta nepočítá). Po dojetí se cítím fakt dobře, jsem si jistý/á, že teď už teda začnu pravidelně, vždyť je to super! A za rok se celý scénář opakuje.

Nepoužívané kolo :)

Ale cyklisto, takhle by to nešlo! Ano, i chronický začátečník se může stát cyklistou :). Poradíme Ti, jak na to.

Domluv si parťáka

Ze začátku Ti ta vůle může trochu chybět. Proto se domluv s někým dalším, komu ti bude blbý říct ne, nejedu, radši poležím na gauči :D. Když vyrazíš s někým, budeš se těšit na společnost a při debatách nebudeš tolik myslet, že se Ti nechce šlapat.

S partou je výlet vždy lepší

Nepřestřel trasu

Pokud jsi bez fyzičky, protože jsi posledních několik let nic nedělal/a, začni zvolna. Klidně půlhodinkou v sedle. A přidávej postupně. Znáš někoho, kdo chodí běhat? Co si domluvit třeba 5 – 6km trasu? Ty kámoše doprovodíš na kole a bude to win-win :).

Neřeš vybavení

Zapomeň na to, jestli bys měl/a jezdit v takovém a makovém dresu nebo na silničním či trekovém kole. Sedni na to, co máš v kolárně nebo v garáži, obleč si, v čem Ti je pohodlně a vyjeď. Nové cyklo kousky pak mohou přijít jako odměna nebo dárky k vánocům a narozkám. A nové kolo? I takový okamžik přijde, neboj :).

Věř si

Možná se něčeho bojíš, a proto nechceš vyjet. Připadáš si tlustý/a, tenký/a, starý/á, po úraze...To je ale úplně jedno. Pravděpodobně toužíš po tom, aby si Tě na kole nikdo nevšimnul. A to je právě to nejhorší, co se Ti může stát. Spíš Tě okolo jedoucí cyklisti nebo i běžci pozdraví nebo povzbudí :). Máš na to, tak žádný přemýšlení a vyraz.

Cyklista

Monitoruj pokroky

Ať už je Tvůj cíl jakýkoliv, minimálně si ze začátku cestu k němu mapuj. Jestli to je touha ujet 30 km v kuse, veď si tréninkový deník s kilometry. Pokud Tě motivuje touha shodit, měř se, foť si fotky a pak si porovnávej. Až se stane, že nebudeš mít den, Tvoje vlastní cesta Tě nakopne :). 

Monitoruj pokroky

Tak co, jdeš do toho?

Ať to šlape!

Ze sedla píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: