Blog

Kvalitní trénink začíná večeří

(13. 2. 2019)  

Pokud se zajímáš o podpoření svého výkonu ideální výživou, asi to znamená, že nechceš cvičit jen tak lážo plážo nebo nechceš, aby ti v půlce tréninku došla energie anebo se ti udělalo špatně. Chceš se během výkonu cítit energičtěji? Super, jdeme dál.

Příprava na kvalitní trénink začíná nejpozději večeří, u závodů to platí dvojnásob.

Na spoustě míst se můžeš dočíst, že příprava na náročný trénink nebo závod začíná už minimálně den předem, a je to pravda. Abys byl/a na startu svěží, je potřeba věnovat pozornost následujícím bodům.

Korejské bibimbap

Den před výkonem je potřeba se najíst trochu více (měl/a bys být v energetickém přebytku), než jsi zvyklý/á, protože je potřeba naplnit vlastní nádrž energie v podobě glykogenu (zásobní energie ve formě sacharidů uložená ve svalech a játrech). Něco jako když si natankuješ u auta plnou před dlouhou jízdou.

  • V pohodě Ti pak bude stačit, když si na oběd dáš zhruba 1,5násobek obvyklé porce přílohy a to samé pak uděláš i u večeře, protože glykogenová nádrž (enerergie) se musí naplnit správným palivem. Nechceš přece do motoru na benzín dávat diesel, ne :).
  • A jaké je to správné palivo? Obecně to jsou sacharidy, pod kterými si můžeš představit rýži, těstoviny, bulgur, kuskus, brambory, batáty, quinou, ovoce, pečivo a luštěniny.

Ryba na talíři

Když se ti podaří pro tělo takto zajistit dostatek „zásobního paliva“, máš z půlky vyhráno! Pamatuj, že fantazii se meze nekladou, vždy by měl tvůj talíř obsahovat kvalitní zdroj bílkovin, sacharidy, zeleninu a zdravý zdroj tuků. Co si dát k obědu  nebo večeři? 

  • Dej šanci Itálii, ta nikdy nezklame. Vyzkoušet tak můžeš vskutku úžasné variace těstovin, lasagne nebo pravé mazlavé italské rizoto. Nezapomeň, že v každém jídle by měla být porce bílkovin, sáhni tak po sýru, šunce, jogurtu, dietnějším masu nebo rybě.

Italské těstoviny

  • Zavoněla Ti někdy asijská kuchyně? Výborně! Vaječné nebo rýžové nudle se spoustou zeleniny, vejcem, kuřecím masem nebo pro vegetariány s Tofu jde připravit na tisíce způsobů!

Teď už víš, na čem si pochutna den předem. Zůstaň naladěný/á, protože co nevidět pro Tebe budeme mít tipy na ideální snídani :).

Dobrou chuť

Z noční kuchyně přeje Ondra Klein

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: