Blog

V létě nepij jen pivo

(29. 7. 2018)  

Ahoj sportovče, taky Ti to v těchto vedrech nedá a po odpoledni proleženém u vody se stejně musíš pohnout? Chápeme to a máme to stejně :). Teploměr ale často přeskakuje třicítku, proto bychom měli trochu víc přemýšlet nad tím, kdy se sportu věnujeme a především, jak doplňujeme tekutiny. 

Při vysokých letních teplotách je obecně lepší si na pohyb přivstat nebo naopak počkat do večerních hodin, kdy se zase trochu ochlazuje. Pocitově to tak stejně většinou děláme, protože komu by se chtělo například vyběhnout v pravé poledne, když sluníčko pálí o sto šest a nepohne se ani lísteček? Pokud ale vyjedeš ráno na kolo, často je to s plánem celodenního výletu, a to se pak těm největším pařákům stejně nevyhneš. Víš, že takové stoupání do kopce na plném slunci (a v kopci ani většinou větřík nezafouká) může zvýšit tvoji tělesnou teplotu klidně až na 40 °C? Přitom normálně by se měla pohybovat v rozmezí 36, 5 až 37,4 °C. Krátkodobě (právě třeba v tom kopci) se s takovým stavem zdravé a trénované tělo vyrovná. Aby však nedošlo k nebezpečnému přehřátí organismu, je klíčové si hlídat pitný režim. A tentokrát nemyslíme jen dostatečný počet piv v cyklohospůdkách :). 

Cyklista pije vodu

Jak tedy v horkách správně pít, ať už se věnujeme běhu, cyklistice nebo jinému sportu?

Pij průběžně

Nestačí se na pít až ve chvíli, kdy cítíš žízeň. To už signalizuje dehydrataci organismu. Pij dostatečně už dvě hodiny před výkonem. Během sportu bys ideálně měl/a vypít každých 15 – 20 minut 1,5 dcl vody. (Pozor hlavně běžci, fakt teď překonejte trochu diskomfortu a i na 8 km vyběhněte s lahví v ruce, děkujeme J). Při vysokých teplotách, a pokud je navíc ještě vlhko, je tělo klidně schopné vypotit až 2 l tekutin za hodinu pohybové aktivity. Proto i když průběžně piješ, a po skončení necítíš takovou žízeň, ideálně bys měl/a vypít až 150 % toho, cos vypotil/a.

Cyklistka v cyklosresu MOOQ nabírá vodu

Nezapomeň na minerály a sacharidy

Pokud jedeš na kratší vyjížďku na kole v kochacím tempu, bude Ti stačit čistá voda. Čeká-li tě ale delší cyklovýlet nebo náročnější běh či trénink, neměly by Ti chybět v pitném režimu ani minerály a sacharidy. Variantou jsou hotové iontové nápoje, které seženeš už téměř všude. Pokud je ale kupovat nechceš nebo nestíháš, máme pro Tebe tip na domácí „ionťák“, který máme vyzkoušený na vlastním těle :). Recept je jednoduchý: do lahve s vodou přidej sůl a cukr. Množství odlaď podle velikosti lahve a taky chuti. Víme, není to žádný vědecky vypočítaný poměr, ale jako alternativa funguje :). Sůl dodá tělu ionty sodíku a chloru, cukr zase potřebné sacharidy.

Barely s vodou

Obecně v létě hodně vnímej svoje tělo a trénuj to, že někdy je větší hrdinství zastavit a odpočinout si, než se skácet do rygolu :).

Ať Tě pohyb baví!

Vodou na zdraví připíjí Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: