Blog

Závodit nebo nezávodit

(27. 8. 2017)  

Taky už Tě to napadlo? Už nějakou dobu jezdíš na kole intenzivněji, přidáváš kilometry, poznáváš nová místa, jezdíš s kamarády, baví Tě to. Ale zároveň máš pocit, že by to chtělo něco víc.

Protože občas se Ti nechce se snažit jet rychleji. Nechce se Ti zdolat ten kopec, se kterým bojuješ. Víš, že to děláš pro sebe, ale někdy Ti prostě stačí být průměrný/á.  Nebo naopak, vážně se Ti daří na sobě pracovat, a víš, že dokážeš ještě víc. Třeba bys chtěl/a trénovat s někým dalším, ať taky někdo vidí, jak umíš dřít. A třeba bys to chtěla/a ukázat na závodech.

Cyklistické závody

A nebo nechtěl/a? Co když budeš poslední? Co když to nezvládneš, co když... Vlastně tenhle článek rozhodně nemusí být jen pro cyklisty, ale pro všechny, kdo se věnují individuálním sportům – běhu, plavání, běžkám... (Takže jasné cyklisto, klidně to ukaž i svojí kamarádce „běhně“ :D).

Proč na závody jít?

Vezmeme to popořadě. První věc je trénink. Závody jsou velká motivace, a tak v sobě najednou najdeš tolik síly a odhodlání, kolik bys často nečekal/a. Pofrčíš jako vítr, nebude Ti vadit slejvák, ani rampouchy u nosu.  Možná se taky přihlásíš do nějaké tréninkové skupiny, kde kromě nových impulsů získáš i nové kámoše se stejným postižením :).

Atmosféra na závodech je geniální, i když jsou hobby. Ta směs nadšení, adrenalinu a nervozity Tě nabije na další dny a klidně týdny. To, že si sáhneš na hranu svých sil, překonáš se, nebo i třeba dokážeš uznat, že musíš zvolnit, protože to dnes nejde, a tím líp poznáš sama/a sebe. To je to, proč na tu trať chceš.

Závody

My vždycky na závody jezdíme s partou kamarádů, kteří nás tam jedou podpořit, uděláme si z toho společný výlet, třeba zůstaneme i dýl, a pak vždy oslavujeme. Medaile na krku (i když „jen“ Finisher) je sakra dobrý důvod k dalšímu panáku :)!

Proč nezávodit?

Takový důvod není. Protože jestli Tě to láká, ale jen se nemůžeš rozhoupat, tak do toho prostě běž. Nebo o tom mluv tak dlouho, že to někdo z Tvých blízkých pochopí, zaplatí Ti startovné, a Ty už se nebudeš moct vykroutit :). Prostě to zkus, i kdybys měl/a zjistit, že příště už ne, že to pro Tebe není.

Aha, jeden malý mínus tady je :). Tak dva dny po závodě možná budeš neustále hladový/a a budeš mít pocit, že bys snědl/a koně. Ládovat se budeš horem dolem, ale nebude to stačit. Takže doporučujeme si naplnit lednici.

via GIPHY

Nezávodit má význam jen v tom případě, že po tom opravdu netoužíš. Že máš radost z každého dalšího kilometru, tréninku, čisté hlavy a je Ti tak dobře. Pak se do ničeho nenuť a dál jezdi, běhej a měj rád/a sport. To je správné :).

Tak jak jsi na tom Ty? Dáme nějaký závod spolu :)?

Ať to šlape, ale i běhá, plave a všechno!

Píše Johana těšící se na závody