Blog

Co na cyklo tripu jíst a pít?

(7. 7. 2017)  

Cyklo výlet je už za dveřmi, kolo máš seřízené, MOOQ dres připravený, sporttester nažhavený, nohy už se nemůžou dočkat až šlápnou do pedálů... Přemýšlíš ale, jestli se ti do batohu vejdou dvě housky nebo jenom jedna. Nebo si máš vzít radši nějakou proteinovou tyčinku? Anebo sport gel jako profíci? A jak s pitím, minule ti přece láhev pořád vypadávala z držáku, brát si ji? Nebo si ji dát do batohu a pořád zastavovat? Nebo se spolehnout na pivo v hospůdce, jsou v něm přece vitamíny!? Pokud někdy takhle tápeš a máš milion nápadů, co jíst a pít na kole, ale nevíš, jakým se řídit, máme pro tebe pár tipů, které ti tohle rozhodování ulehčí :).

Co pít – stačí voda?

Na pití nezapomínej. Nikdy.  A zvlášť ne v těchto teplých dnech. Hodně cyklistů řeší, jestli stačí voda, nebo je potřeba jet jen na iontových nápojích. Voda je určitě ten správný a důležitý základ, a mnohdy si vystačíš jenom s ní, záleží na délce a náročnosti trasy. Voda je hypotonický nápoj, což znamená, že obsahuje menší koncentraci iontů než krevní plazma, a tím pádem se rychle vstřebá a snadno doplníš chybějící tekutiny. Proto si na kolo ber vodu vždycky.

Pokud tě čeká náročnější trasa a pojedeš déle než 1,5 hodiny v kuse, bude potřeba doplnit ionty. Během jízdy vypotíš kromě vody i například hořčík a draslík. Proto si vezmi ještě jednu láhev s isotonickým nápojem (tedy takovým, jehož koncentrace iontů je na stejné úrovni jako má krevní plazma).  Pokud tě čeká výlet dlouhý okolo 80 km a víc a nebudeš mít možnost doplnit po cestě vodu, zdvojnásob si zásoby.

Jídlo a pití na cyklo výletě

Jak pít?

S doplňováním tekutin začni už předem, než vyjedeš. Během jízdy pak nečekej na to, až dostaneš žízeň, nebo až zastavíš na odpočinek. Tekutiny doplňuj pravidelně. Každých 15 – 20 minut se snaž vypít 150 – 200 ml, dbej na to především v horkých slunečných dnech!

Oblíbeným pitím je taky pivečko na zahrádce, víme, známe, máme rádi :). A klidně si ho dopřej, ale až potom, co doplníš tekutiny, které si po cestě vypotil/a. Razíme heslo nejdřív vodu, potom pivo :).

Jídlo a pití na cyklo výletě

Jak je to s jídlem?

Jídlo je pro tebe na kole jednoduše palivo, když ho nebudeš dodávat, nepojedeš. Obecně je na trasu vhodná sacharidová strava, se kterou ale začni už ráno při snídani. Dát si můžeš například ovesnou kaši nebo vločky, ovoce, hrozinky... Při samotném výletu je důležité doplňovat energii průběžně, aby nepřišel tzv. hlaďák. Když pocítíš fakt velký hlad, už je pozdě, tělo je bez energie a ty si můžeš jít maximálně sednout do mechu a kapradí :). Měj připravené svačinky, dát si je můžeš do kapes na zádech na dresu, ať je máš po ruce. Super věc je banán, zdroj sacharidů a zároveň potřebného draslíku. Dál je prima sušené ovoce – hrozinky, švestky, meruňky...  a energetická tyčinka (opět složením bohatší na sacharidy než na tuky).

Jídlo a pití na cyklo výletě

Na oběd si dej ideálně něco s bramborem, rýží nebo těstovinami a po jídle ještě poseď a popovídej s kamarádama, než se zas vydáte do sedla. Nech tělu trochu času, aby jídlo strávilo, ať ti není těžko.

Budeme rádi, když ti naše tipy ulehčí přípravy a udělají tvůj výlet ještě o něco radostnější a efektivnější :). Pokud máš taky nějaké osvědčené svačinky nebo nápoje, které ti fungují, poděl se s námi třeba na FB nebo napiš na mail :).

Ať to šlape!

Ze sedla píše Johana.

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: