Blog

Jak se sedá na (lopatu) kolo?

(11. 11. 2018)  

Když jsme se jako malí učili jezdit na kole, rodiče byli rádi, když nás mohli konečně pustit, nemuseli s námi nalítat tisíc jarních kilometrů a my jsme hned nespadli ani nenarazili do prvního sloupu, který nám stál v cestě (až do druhého, ale ten stál až za rohem, a to už rodiče neviděli. A co oči nevidí, to srdce nebolí, a tak si mohli v klidu dát vínečko a radovat se, jak jim to dítko pěkně jezdí). Děkujeme, milí rodičové, že jste nás na těch kolech naučili! Chceme tím ale taky říct to, že nikdo neřešil, kde na tom sedle vlastně sedíme. Tak nějak jsme si „hrcli“ a šlapali. A to mnohým z nás zůstalo. A někdy to úplně stačí. Někdy se ale dostaneme na cesty, na kterých by se nám hodila například lepší stabilita nebo lepší vnímání svého těla, co na tom kole vlastně dělá a kde si sedí. Třeba bychom pak nespadli hned při prvním přejetí kořenu a nebo jeli daleko efektivněji :). 

Cyklista v cyklodresu MOOQ TMC

No a proto jsme pro vás, kamarádi, nachystali pár tipů, jak na kole sedět o něco líp a ty vyjížďky si užít o něco víc. Tahle zdánlivá maličkost totiž umí s vaší jízdou i zážitkem z ní udělat hotové divy. Pojďte se s námi mrknout, co si pohlídat. 

Sedlo

Věc, na kterou většinou myslíme, když už na něco myslíme :). Důležité je srovnat ho do vodorovné polohy, a to nejen tak, aby neujíždělo do stran, ale taky je dobré zkontrolovat, aby nemířilo špičkou vzhůru, ale ani dolů.  Pro správnou jízdu na kole je klíčová jeho výška. Tady se velmi často poznají cyklisti od ne(takvyježděných)cyklistů. Sedlo musí být tak vysoko, aby nohy pracovaly naplno. Noha se nám při pohybu dozadu musí mírně propínat. Přibližně 6 cm, pokud by se natáhla úplně, budeme na zadkem sedle ,,přeskakovat“ ze strany na stranu. Pokud bude propnutá méně, nevyužijeme potenciál. Se správně nastavenou výškou sedla souvisí i velikost kola.

Cyklista v cyklodresu MOOQ Carnaval

Řídítka

Nastavení řídítek je individuálnější a odvíjí se nejen od typu kola (silnička, MTB...), ale také od své šířky. Často se řeší vzdálenost sedla od nejvyššího bodu řídítek. Obecně se dá říct, že čím jsi vyšší, tím by vzdálenost měla být větší ( u cyklistů nad 180 cm klidně i 6 až 10 cm, máš-li naopak od 160 cm, měly by být spíš v rovině). 

Ovladatelnost kola a sklon trupu, když sedíme, ovlivňuje taky představec (krátká tyč, na které jsou řídítka umístěna), respektive jeho délka. Podle typu jízdy se doporučuje nastavit ji tak, aby byl trup skloněný pod následujícími úhly: 

30 stupňů pro sportovní jízdu

40 stupňů pro neutrální jízdu

50 stupňů pro rekreační jízdu

Cyklista v cyklodresu MOOQ TMC

Pedály

Pokud jezdíš na klasických pedálech, stačí, když si budeš hlídat, aby byla osa chodidla rovnoběžná s osou kola, případně mírně vtočená dovnitř. To same platí I pro nášlapy, kde je ještě potřeba navíc vyřešit nastavení zarážek na tretře. Osa pedálu by měla být v nejširší části chodidla. Kloub palce má být tedy přímo nad osou pedálu. 

Zkus si tedy příště, než na kole vyrazíš, vyzkoušet drobné úpravy. Pozoruj, jak se Ti během jízdy sedí, jak Ti zabírají svaly na nohou a postupně si vylaďuj ten svůj ideální posez. Uvidíš, že si zamiluješ kolo snad ještě víc!:)

Ať to šlape!

Ze sedla píše Johana

 

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: