Blog

Strava v přípravě na závody

(30. 1. 2018)  

U auta si palivo hlídáme pořád, nejen aby nedošlo, ale taky abychom do našich motorových lásek netankovali to úplně nejhorší. A potom jdeme na té benzínce zaplatit a zjistíme, že už nějakou dobu potřebuje palivo i naše tělo. Tak mu koupíme moc pěknou bagetu v lesklém obalu :D.

Jasně, občas se prostě naskytne situace, kdy to jinak nejde, ale jinak bychom měli občas zapřemýšlet nad tím, čím naše těla krmíme, a jak se jim na to „jezdí“. A zvlášť, když se věnujeme nějakému sportu. Celý měsíc se zabýváme závodními tématy a k přípravě na závody určitě patří i strava. Samozřejmě, že každý závod je jiný a příprava na něj vyžaduje jiné věci. A s jídlem to platí ještě o to víc. Nicméně existují obecná řekněme doporučení, která se Ti můžou hodit a máš možnost si je přizpůsobit svým konkrétním potřebám.

Jelikož máme nejblíž k přípravě na závody běžecké, nastíníme si stravu pro přípravu na vytrvalostní běh. Dlouhé tratě jsou ale pořád dlouhé tratě, ať je zdoláváš jakkoliv, takže věříme, že tipy upotřebíš i v cyklo nebo běžkařské přípravě.  

Do závodů daleko

Pokud ses právě zaregistroval/a na závody a máš několik měsíců tréninku před sebou, je to ideální čas na to, abys začal/a poznávat, na co Tvoje tělo jede. Důležité je jíst vyváženě a dbát na dostatek makroživin, tedy sacharidů (hlavně těch komplexních), bílkovin a tuků. Pokud právě zintenzivňuješ tréninky, mysli na to, že energii, kterou na nich vydáváš, musíš tělu taky vrátit zpátky, aby mělo z čeho pokračovat. Vypozoruj si, jestli Ti vyhovuje víc sacharidů, nebo naopak tuků, jak Tvoje tělo reaguje na energetické gely, jestli Ti dodá na trase víc energie hroznový cukr nebo datle apod. Těsně před závody to oceníš :).

Zdravé palačinky v přípravě na závody

Zima je jiná

Nejsi stroj, a tak se snaž přizpůsobit svoje fungování i tomu, že je zima. V chladnějších teplotách Tě stojí ten samý trénink daleko víc energie než když je 20 °C. Pokud se chystáš na delší trasu, na kterou si ale na jaře nebo na podzim sváču nebereš, v zimě to udělej. Je lepší mít celou cestu v kapse zbytečně tyčinku, než si prodloužit trasu o hodinu, protože Ti úplně došly síly a ty musíš z lesa v mrazu pěšky nebo šnečím tempem.

Dny před závodem

Za chvilku je to tady! S jídlem už nijak neexperimentuj, dej si jen to, na co jsi zvyklý/á. Dva dny před závodem se pořádně najez, dbej na dostatek sacharidů a především tekutin. A už taky pořádně odpočívej, nejen po jídle :). Den před závodem s gustem poobědvej i povečeř komplexní sacharidy (těstoviny, rýži..). Večer už ideálně bez masa, aby Ti neleželo ještě při závodě v žaludku.

Těstoviny jako zdroj sacharidů před závodem

Den závodu

Jídlo v den závodu je třeba samozřejmě uzpůsobit času, kdy startuješ. Většinou to bývá až kolem oběda, normálně tedy posnídej (zase jídlo, na které víš, že dobře reaguješ), někdo v klidu zvládne jogurt, pro někoho to je nemyslitelné :). Bezpečnou variantou je celozrnné pečivo s marmeládou, dodá energii a není to žádný výstřelek. Asi hodinu před závodem si dej malou sváču, tyčinku nebo banán. Vhod Ti přijde hořčík, ať se vyhneš křečím. Další ionty načerpáš buď z koupeného ionťáku, nebo si udělej vlastní: vodu s cukrem a solí. Během závodu se zastavuj na občerstvovačkách a napij se, hrát na hrdinu a honit ty půlminuty se nevyplatí. Měj připravený hroznový cukr, datle, energetický gel...Cokoliv máš vyzkoušené a v případě nutnosti Ti dodá na trati energii.

Datle, rychlý zdorj energie

Není to žádná věda, že? :) Tak dobrou chuť k jídlu a vzhůru na trénink! Ať to jde jako po másle :).

Před tréninkem píše Johana

PŘEČTĚTE SI TAKÉ: